Wandelconcert door Joods Amsterdam

4 september 2016 | 11.30 uur & 14.30 uur | ,
Deel dit bericht:

Sfeerimpressie Wandelconcert door Joods Amsterdam, 4 september 2016: 

Opnames door Paradox productions, ism Larva Peruzotti / Turbio

 

UITVERKOCHT

Bent u te laat: geen nood, want er volgen nog vijf Geelvinck Wandelconcerten in deze serie. De eerstvolgende is op Tweede Kerstdag (26 december) in Amersfoort. U kunt al kaarten bestellen.

================================

Heeft u reeds kaarten voor zondag 4 september:

  1. Bij de drie locaties is geen museumcafé (geen koffie of thee verkrijgbaar). In de omgeving zijn echter diverse café’s, zoals bijv. Café De Sluyswacht (Jodenbree 1) en Tis Fris (Sint Antoniebreestraat 142) of de museumcafé’s van het Joods Historisch Museum of van de Hortus Botanicus.
  2. De Portugese Synagoge is geen museum, maar levend religieus erfgoed. Wij verzoeken u de strikte regels te respecteren. Mannen worden verzocht een keppeltje te dragen (deze worden ter plekke uitgereikt). De synagoge is onverwarmd en wij raden u aan uw jas aan te houden. Wij verzoeken u geen etenswaar mee naar binnen te nemen.
  3. De weersverwachting is helaas regenachtig. Neemt u zelf een paraplu en regenjas mee s.v.p. De wandelingen zijn relatief kort en met een paraplu houdt u het droog.
  4. Blijft u bij uw groep: uw begeleider (acteur) geeft u uitleg over de historische achtergrond van iedere locatie.
  5. Laat u bij iedere locatie opnieuw uw ticket zien èn opnieuw uw Museumkaart afstempelen.

Mocht u nog vragen hebben, belt u dan gerust Dunya Verwey: 0654794606.

Graag verwelkomen wij u op deze bijzondere muzikale wandeltocht door de Joodse Buurt van Amsterdam.

===============================

Op zondag 4 september organiseert Museum Geelvinck het eerste Wandelconcert in de serie ‘The Spirit of Place’: een wandeling met muziek op drie historische locaties, te beginnen in het hartje van oud-Amsterdam, de joodse buurt: met BRISK in de Portugese Synagoge, Musica Amphion in de Uilenburgersjoel en Camerata Trajectina in het Rembrandthuis.

Drie gidsen/acteurs begeleiden uw wandeling en vertellen over deze Amsterdamse buurt met zijn zo rijke, maar ook bewogen geschiedenis.

Spirit of Place:
Intense gebeurtenissen blijven aan gebouwen kleven en zelfs als die er ook niet meer zijn, bindt de geest van de geschiedenis zich aan de plek waar het gebeurde. Verhalen brengen de historie weer tot leven, maar in muziek kan het diepgevoelde verleden de ziel werkelijk raken.

Dit gaat zeker op voor de Joodse buurt in Amsterdam met zijn zo rijke en bewogen verleden. De Portugese Synagoge, de Uilenburgersjoel en het Rembrandthuis openen hun deuren voor drie concerten op loopafstand met drie gerenommeerde ensembles: Musica Amphion, Camerata Trajectina en BRISK. Zij spelen muziek die nauw verbonden is met deze plekken van herinnering. Drie acteurs, Marc Krone, Hans Thissen en Irene Kuiper begeleiden het publiek met verhalen.

 

Wandelconcert door Joods Amsterdam
Drie gerenommeerde ensembles oude muziek, Musica Amphion, Camerata Trajectina en het BRISK Recorder Quartet Amsterdam spelen muziek, die nauw verbonden is met elk van de drie locaties, de Portugese Synagoge, de UiIenburgersjoel en het Rembrandthuis, alle gelegen in deze buurt met zo’n rijke en veelbewogen geschiedenis: de buurt tussen Nieuwmarkt en Waterlooplein. Hier hebben de grote filosoof Spinoza (1632-1677) en de beroemde schilder Rembrandt (1606-1669) rondgelopen; ze zijn elkaar misschien wel tegengekomen, het waren tenslotte tijd- en buurtgenoten.

Rembrandthuis
Het woonhuis van Rembrandt van Rijn staat aan de Jodenbreestraat, waar hij met zijn grote liefde Saskia Uylenburgh en later met Hendrickje Stoffels woonde en waar zijn zoon Titus geboren is. Zou de enorme Nachtwacht op het binnenpleintje van zijn huis geschilderd kunnen zijn? Hoe Rembrandt en zijn leerlingen etsen afdrukten op een etspers, is nog in zijn atelier te zien.

Uilenburgersjoel
Niet ver daarvandaan, in de Uilenburgerstraat, staat de Uilenburgersjoel. Via een poortje kom je op een verstild voorpleintje en dan pas zie je het imposante pand. Deze voormalige synagoge van de Hoogduitse Gemeente dateert uit 1766 en is dit jaar 250 jaar oud. In 2015 werd het gebouw gerestaureerd en op 13 mei 2016 werd het door burgemeester van der Laan officieel heropend. Tegenwoordig worden er regelmatig concerten, workshops, lezingen en exposities gehouden. Tevens is het een officiële trouwlocatie. Voor meer informatie: www.uilenburgersjoel.nl of www.facebook.com/uilenburgersjoel

Portugese Synagoge
De Portugese Synagoge, ook kortweg Snoge genoemd, was ten tijde van zijn bouw in 1675, de grootste synagoge van de wereld. Het imposante gebouw staat aan het Mr. Visserplein en aan het Jonas Daniël Meijerplein, waar ook het standbeeld van de Dokwerker staat. Het wordt nog wel als synagoge gebruikt en heeft zijn oorspronkelijke interieur, met de grote koperen kroonluchters, behouden. Tegenwoordig valt het onder beheer van het Joods Historisch Museum.

Let op: U betreedt een gebedsruimte, waar u rekening mee houdt. Voor mannelijke bezoekers ligt een keppeltje klaar.

 

video door Koekepeer Producties, 2013

 

Carrousel:
Deelnemers aan het Wandelconcert beginnen op één van de drie locaties en beluisteren een concert van een half uur. Hierna wandelt u naar de volgende plek voor een concert, dat in zijn repertoirekeuze op deze locatie is afgestemd. Ten slotte komt u, als in een carrousel, aan op het derde en laatste adres voor een half uur muziek, die ook weer de ‘spirit of place’ muzikaal vertolkt.

Aanvang: 11.30 uur en 14.30 uur.: beide rondes zijn uitverkocht
U kiest voor een ochtend- of middagwandeling, aanvang 11.30 uur (tot 14.00) en 14.30 uur (tot 17.00 uur).
De wandeling naar de volgende locatie duurt gemiddeld 10 à 15 minuten.

Kaartjes bestellen:
In de kolom hiernaast kunt u uw kaartje(s) bestellen, u betaalt met iDeal
Kunt u niet met iDeal betalen, stuur dan svp een email aan: info@geelvinck.nl of bel: 06 54 79 46 06

Bevestiging is uw deelnamebewijs:
U ontvangt  van Museum Geelvinck een retourmail met de bevestiging, waarop de aanvangstijd en uw startlocatie staan vermeld.

Let op: De uitdraai van deze bevestiging is uw deelnamebewijs: vergeet niet die mee te nemen!

Wat kost een kaartje?
Deelname aan het Wandelconcert kost € 45 p.p. (regulier)
Museumkaarthouders krijgen korting en betalen € 35 p.p. (kortingstarief)

Culinair arrangement ‘Délice de Tsarine’ in de Hermitage Amsterdam:
Speciaal voor de deelnemers aan het Wandelconcert biedt het Museumcafé van de Hermitage Amsterdam (aan de Amstel) een lunch arrangement aan à € 14,50. Deze ‘Délice de Tsarine’ sluit aan bij de nu lopende tentoonstelling ‘Catharina de Grootste’.

Komt u na afloop van de muzikale wandeling (ca. 14.00 uur) naar de Hermitage, dan kunt u ook de prachtige tentoonstelling over Catharina II nog bekijken – een absolute aanrader!.

Kiest u voor de middagronde (vanaf 14.30 uur), dan raden wij u aan, hier van te voren wat te gebruiken èn de tentoonstelling te bezoeken. Let op: houdt a.u.b. wel rekening met de tijd. U wilt uw eerste concert toch niet missen?!

U kunt hiernaast aangeven of u van het arrangement gebruik wilt maken. Betalen hoeft nu nog niet, afrekenen kunt u ter plekke, aan de kassa van het Hermitage Amsterdam Museumcafé.

Wandelconcert en Museumkaart
Het idee van een ‘Wandelconcert’ door een historische binnenstad in Nederland, is ontworpen door Museum Geelvinck, in nauwe samenwerking met Musica Amphion, Camerata Trajectina en BRISK en wordt ondersteund door Museumkaart.

Vergeet niet uw Museumkaart mee te nemen!
Deze dient u in te laten scannen bij Museum Het Rembrandthuis, de Portugese Synagoge en de Hermitage (tentoonstelling).
De UIlenburgersjoel hanteert geen Museumkaart.

Bereikbaarheid:
Met OV: tram 9 en 14, halte Waterlooplein
Metro: lijnen 51, 53 en 54: halte Waterlooplein
Parkeren: Markenhoven, Parkeergarage Stadhuis/Muziektheater (€ 0,50 per 7 minuten) en ParkKing Waterlooplein (€ 5,- per uur).

Bij Markhoven geldt een actie: € 10,- voor 3 uur voor bezoekers van het Joods Historisch Museum / Portugese Synagoge: omgerekend is dat € 3,30 per uur. (adres: Anne Frankstraat 220, na de IJtunnel links). Met een voetgangersuitgang op het Mr. Visserplein, is het slechts 2 minuten lopen naar de Portugese Synagoge en 5 minuten naar beide andere startlocaties. U kunt bij de Portugese Synagoge en bij de kassa van het Joods Historisch Museum uw parkeerkaartje stempelen voor de korting en betaalt u € 10,- voor 3 uur parkeren. Bij terugkomst in de parkeergarage kunt u meteen uitrijden mits u binnen 3 uur na inrijden weer uitrijdt. Indien u langer dan 3 uur heeft geparkeerd gaat u naar de betaalautomaat. U steekt het gestempelde parkeerkaartje in de automaat en u ziet meteen hoeveel u nog dient bij te betalen. Het tarief is € 0,50 per 7 minuten.

Nog vragen?:
mail: info@geelvinck.nl
tel.: 06 54 79 46 06

Adressen:
Rembrandthuis: Jodenbreestraat 4, 1011 TK Amsterdam
Uilenburgersjoel: Nieuwe Uilenburgerstraat 91, 1011 LM Amsterdam
Portugese Synagoge: Mr. Visserplein 3, 1011 RD Amsterdam
Hermitage:  Amstel 51, 1018 EJ Amsterdam

 

Wat kunt u verwachten: muziek op drie locaties, ‘The Spirit of Place’

1. Rembrandthuis: Camerata Trajectina: Hieke Meppelink – sopraan, Nico van der Meel – tenor, Saskia Coolen – blokfluit en viola da gamba, Erik Beijer – viola da gamba, Arjen Verhage – luit.
‘Muziek uit Rembrandts tijd’ is een portret van de Nederlandse cultuur van de Gouden Eeuw. Door de enorme welvaart bloeiden de wetenschap, de literatuur en de kunsten. Waarom zijn de schilderijen uit deze periode veel beroemder dan de muziek? Er zijn uit deze tijd toch ook veel schilderijen met musicerende mensen. Rembrandt tekende uitvoeringen van Vondels Gijsbrecht van Aemstel. Dit is een concert over theater en muziek uit de tijd van Sweelinck, Hooft en Huygens. De liederen met teksten van Hooft en Vondel worden afgewisseld met een ‘Smouse’ instrumentale suite (Smous = joods). De Smouse Groenmarkt, de Joodse Mars, het Smouse Vingertje en de Smouse Bruiloft. Zo komen we toch dicht in de buurt van Rembrandts Joodse bruidje. Bij dit concert worden de bijbehorende schilderijen en tekeningen geprojecteerd.

2. Uilenburgersjoel: Musica Amphion: Rémy Baudet- viool, Sayuri Yamagata – viool, Albert Brüggen – cello en Pieter-Jan Belder – orgel en klavecimbel.
Amsterdam was eeuwenlang een van de veilige havens voor vluchtelingen uit heel Europa, waaronder joden die vluchtten voor vervolging. Onder hen waren ook componisten die componeerden voor de synagoge. Met name de Portugese synagoge heeft een bibliotheek met werk dat speciaal voor die synagoge gecomponeerd is. Dit programma bevat werk van joodse componisten uit de 17e en 18e eeuw die zijdelings met Amsterdam te maken hebben gehad. Allereerst is daar de 17e -eeuwse Salomon Rossi, van wie 2 sonates op het programma staan. Lidarti is geen joodse componist, maar heeft voor de joodse gemeenschap in Amsterdam enkele werken gecomponeerd waaronder het oratorium Esther. Van hem eveneens een triosonate. Giabeco Basevi Cervetto was afkomstig uit Livorno, maar vluchtte voor het antisemitische klimaat naar Londen, waar hij een beroemd cellist werd.

3. Portugese Synagoge: BRISK: Marjan Banis, Susanna Borsch, Bert Honig en Alide Verheij – blokfluiten.
Twee steden worden verbonden: Amsterdam en Lissabon. De Sefardim zijn joden van wie de voorouders in Spanje of Portugal leefden. Velen van hen werden eerst uit Spanje en daarna uit Portugal verdreven. Rond de 200.000 Sefardim ontvluchtten het Iberisch schiereiland. Vele Sefardim die naar de Nederlanden kwamen waren zeer welvarend, en dat leidde onder meer tot de bouw van de Portugese Synagoge in Amsterdam. BRISK speelt transcripties van orgelwerk van Jan Pieterszoon Sweelinck, de ‘Orpheus van Amsterdam’. Die worden gecombineerd met muziek uit de in Lissabon uitgegeven bundel Flores de musica van de Portugese organist Manuel Rodrigues Coelho en werk van António Carreira, die ook organist in Lissabon was. Gijs Levelt, die zelf lid is van de Amsterdam Klezmer Band, maakt voor dit concert een introductie en een finale die geïnspireerd zijn op Sefardische liederen.

Begeleiding door acteurs: Marc Crone, Hans Thissen en Irene Kuiper

Marc Krone heeft zich de laatste decennia ontwikkeld tot veelzijdig regisseur van opera, operette, musical-theater en cabaret. Eerder in zijn carrière maakt hij deel uit van het ‘Werkteater’ waar hij, als acteur en regisseur, verantwoordelijk was voor het ontstaan van meer dan dertig producties.
Zijn werk als regisseur werd voorafgegaan door een uitgebreide acteercarrière. Hij is verbonden aan het Fontys Conservatorium in Tilburg, waar hij drama en interpretatie doceert aan zowel musical, klassieke en operette studenten.

Hans Thissen is in 1988 afgestudeerd aan het Conservatorium, klassiek piano. Hij houdt zich bezig met muziek, theater en vormgeving en acteerde, regisseerde en componeerde voor vele theater- en muziektheater producties. Hij speelde sindsdien in voorstellingen bij o.a. De Toneelschuur, Firma Rieks Swarte, Zuidelijk Toneel, RO Theater, Onafhankelijk Toneel, Bonheur, Huis aan de Amstel, Kwatta en Tryater. Daarnaast is hij sinds vier jaar artistiek leider van Theaterorkest Max Tak.

Irene Kuiper speelt in seizoen 15-16 de rol van Fahita in Harrie Babba, een komedie van Jon van Eerd in een regie van Caroline Frerichs. In mei speelt zij Edith Piaf in de nieuwe muziektheaterproductie In bed met Edith en Marlene, geschreven & geregisseerd door Daniel Cohen. Irene speelde eerder in vele musicals en muziektheaterprodukties. Zij maakte op basis van improvisatie verschillende maatschappelijk relevante toneelstukken bij o.a. het Werkteater. Zij was in 2004 mede-oprichtster van Theatergezelschap De Nel.

CD’s:
Op elke locatie worden CD’s van het aldaar optredende ensemble verloot onder de aanwezigen.

 

Eerste van een serie
Het is het eerste uit de serie van zes Geelvinck Wandelconcerten ‘The Spirit of Place’. Dit is een initiatief van de drie genoemde ensembles samen met Museum Geelvinck, dat mogelijk wordt gemaakt door bijdragen van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, de P.W. Janssen’s Friesche Stichting en het Prins Bernhard Cultuurfonds tezamen het Zijfers – de Jong Fonds, het Dr. Aart A. de Veer Fonds, het J.B.C. van den Bergh / Baudet Fonds en het Il Flauto Dolce Fonds, alsmede MAX Magazine en Museumkaart (Nederlandse Museumvereniging).

 

Ticketverkoop is nog niet begonnen / Ticketsales has not started yet.


Locatie

Uilenburgersjoel

De Uilenburgersjoel is één van de weinige gebouwen, die overgebleven is in de eens zo levendige joodse buurt. Via een toegangspoort aan de Nieuwe Uilenburgerstaat kom je op een verstild voorpleintje, om dan deze fraai gerestaureerde, voormalige synagoge van de Hoogduitse Gemeente, gebouwd in 1766, te betreden.

Lees verder
Nieuwe Uilenburgerstraat 91
1011 LM Amsterdam


Bezoek website

Rembrandthuis

In dit monumentale pand in het hart van Amsterdam, dat nu een museum is, heeft Rembrandt tussen 1639 en 1658 gewoond en gewerkt. Aan de hand van een inventarislijst uit de zeventiende eeuw is het huis uiterst zorgvuldig heringericht met meubels, kunst en voorwerpen uit die tijd. Bezoek zijn atelier, de oude keuken en woonkamer en waan je in de zeventiende eeuw. Het huis vertelt het verhaal van Rembrandt de mens, de kunstenaar, de leermeester, de ondernemer en de Amsterdammer.

Lees verder
Jodenbreestraat 4
1011 NK Amsterdam


Bezoek website

Portugese Synagoge

De Portugese Synagoge van Amsterdam, ook wel Esnoga (Hebreeuws: אסנוגה) of kortweg Snoge genoemd, is een synagoge uit de 17e eeuw die gebouwd werd door de Sefardische Joden. De synagoge ligt aan het Mr. Visserplein en het Jonas Daniël Meijerplein in de voormalige Jodenbuurt van Amsterdam. Toen het gebouwd werd, was het de grootste synagoge ter wereld. Het kolossale gebouw domineerde de omgeving en doet dat eigenlijk nog steeds.

Lees verder
Mr. Visserplein 3
1011 RD Amsterdam


Bezoek website