Wandelconcert langs de Gracht: drie Grachtenmusea – drie Ensembles oude Muziek

13 september 2015 | 11.30 uur | Museum Geelvinck,
Musicus/ensemble: Musica Amphion 

Deel dit bericht:

Op zondag 13 september vindt voor de vierde keer ‘het Wandelconcert’ in Amsterdam plaats: drie gerenommeerde ensembles treden op in drie grachtenmusea. Het publiek wandelt langs de Herengracht, van museum naar museum en beluistert drie recitals van elk een half uur.

Eerste of tweede ronde:
U kan kiezen voor de eerste ronde, die om 11.30 uur aanvangt, of de tweede ronde, die om 12.15 uur begint. Het gehele programma duurt ongeveer 4 uur, inclusief het wandelen en u heeft steeds rond drie kwartier de tijd om ieder museum te bekijken. Consumpties zijn tussendoor verkrijgbaar.

Ook worden er in iedere ronde CD’s van de ensembles onder de bezoekers verloot.

De inwendige mens:
Op elk van de drie locaties is een hapje/drankje te krijgen

Na afloop is er optioneel gelegenheid voor een HIGH TEA in elk van de drie musea à € 15 p.p. Dit dient u van tevoren te reserveren.

Deelname:
– regulier: € 45
– met Museumkaart: € 35

Museumkaart:
Het Wandelconcert is tot stand gekomen in samenwerking met de Museumkaart.
Speciaal voor Museumkaarthouders: korting van € 10.

Kaartverkoop:
Kaarten kunt u on-line bestellen met iDeal (zie rechter kolom). U ontvangt uw e-ticket per e-mail.
Mocht u een probleem hebben met het on-line bestellen van uw kaart(en) of andere vragen hebben, mailt u ons dan gerust op info@geelvinck.nl

Uw kaartje:
De print-out van uw bestelling / e-ticket is tevens uw toegangskaartje. Vergeet deze niet mee te nemen!

Maakt u gebruik van Museumkaartkorting, neemt u dan uw Museumkaart mee! Wij vragen er om bij de kassa van elk van de drie musea, omdat wij de Museumkaart steeds inscannen.

Korting Geelvinck Fortepiano Festival 8 – 25 oktober 2015:
Deelname aan dit Wandelconcert geeft u ook korting voor de concerten in het Geelvinck Hinlopen Huis en in Felix Meritis tijdens het Geelvinck Fortepiano Festival van 9 t/m 25 oktober. Zie Kortingen

 


You-tube filmpje van het Wandelconcert 2013, geproduceerd door Koekepeer Producties
www.koekepeer.com

Drie Grachtenmusea: 

Tassenmuseum Hendrikje
Tassenmuseum Hendrikje, Herengracht 573 in Amsterdam, heeft een collectie van meer dan 5.000 tassen en vertelt een verhaal over mode, kunst, gewoonten en geschiedenis. Het museum behoort tot de top 10 beste modemusea ter wereld en is in het bezit van historische stukken uit de 15e eeuw tot tijdloze klassiekers van modern design. Tot de collectie behoren bruidsbuidels, aalmoezentassen, schooltassen, reticules, handtassen, clutches, avondtassen en designtassen van bekende modehuizen zoals Chanel, Louis Vuitton en Hermès. Het Tassenmuseum is gevestigd in een schitterend grachtenpand met twee 17e eeuwse stijlkamers en een gezellig museumrestaurant waar bezoekers kunnen lunchen, high tea-en of een kopje koffie kunnen drinken. Meer informatie over het museum zie www.tassenmuseum.nl.

Museum Geelvinck
Museum Geelvinck heeft een beletage met een uitbundig interieur, waarin stijlelementen uit de 18e en eerste helft 19e eeuw verwijzen naar de bewonersgeschiedenis, begonnen met Albert Geelvinck en zijn jonge vrouw Sara Hinlopen in 1689. Samen met de omvangrijke keurtuin en het voormalig koetshuis (nu de museum-entree) is dit een historisch Amsterdams stadspaleis. In deze huizen werd altijd gemusiceerd:  u ziet in elke kamer een of meer historische piano’s staan. In Museum Geelvinck is ook veel muziek te horen: elke zondagnamiddag is er de Geelvinck Salon met kamermuziek. zie: www.geelvinck.nl/concertagenda

Bijbels Museum in de Cromhouthuizen
Sinds 1975 is het Bijbels Museum gevestigd in één van Amsterdams mooiste grachtenhuizen, het zogeheten Cromhouthuis. Bijna twee eeuwen lang bewoonde de familie Cromhout vier majestueuze panden aan de chique Herengracht. Hun huizen zijn vandaag de dag nog net zo imposant en fraai als destijds in de Gouden Eeuw. Vanaf dit najaar kunt u via een audiotour wandelend door de verschillende vertrekken het verhaal van zeven generaties Cromhout horen: over hun invloed op de stad en op de Amsterdamse kunst en cultuur, over hun extreme rijkdom, hun geloof en de vele internationale contacten die zij onderhielden. Voor meer informatie: www.cromhouthuizen.nl/
Op de bovenste verdiepingen van het Cromhouthuis is het Bijbels Museum gevestigd. Bijzondere collectiestukken, persoonlijke verhalen en een schat aan achtergrondinformatie nemen u mee op reis door de wereld van de Bijbel.
Meer info: zie www.bijbelmuseum.nl/cromhouthuizen

 

Drie ensembles oude muziek:

Camerata Trajectina :
– Hieke Meppelink – sopraan
– Nico van der Meel – tenor
– Saskia Coolen – blokfluit
– Erik Beijer – gamba
– Louis Peter Grijp – luit en citer

Brisk Recorder Quartet Amsterdam:
Fluitisten:
– Susanna Borsch
– Alide Verheij
– Marjan Banis
– Bert Honig

Musica Amphion:
– Rémy Baudet – viool
– Albert Brüggen – cello
– Pieter-Jan Belder – fortepiano

Pieter-Jan Belder – klavecinist en fortepianist
studeerde klavecimbel en blokfluit aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag. In 1990 behaalde hij voor beide instrumenten het diploma Uit­voerend Musi­cus. Sindsdien treedt hij veelvul­dig op in binnen- en buitenland als klavecinist, fortepianist, continuospeler en blokfluitist. Hij trad op in Internationale Festivals voor oude muziek zoals in Berlijn, Leipzig Barcelona,Vlaanderen, Potsdam-Sans Souci, Nizhny Novgorod en Utrecht. Voor de Ne­derlandse omroepen maakte hij vele radio-en tele­vi­sieopna­mes, als solist en als medewer­ker bij het Radio Kamer­orkest o.l.v. onder andere Frans Brüggen, Ton Koopman, Philippe Herreweghe, Kenneth Montgomery en Roy Goodman. Daar­naast is hij als continuospeler ac­tief in diverse ensem­bles, waa­ronder de Nederlandse Bachver­eni­ging, Collegium Vocale Gent, Het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Gesualdo Consort, Camarata Trajectina, Het Orkest van de 18e Eeuw en zijn eigen ensemble Musica Amphion. Verder begeleidde hij solisten als Johannette Zomer, Rémy Baudet, Nico van der Meel, Sigiswald Kuyken, Harry van der Kamp, Wilbert Hazelzet, Kate Clark, Ralph Meulenbroeks en Saskia Coolen.

In 1997 was Belder prijswinnaar van de NDR-Musikpreis 1997 te Hamburg en in 2000 werd hij winnaar van het Internationale Bachwettbewerb Leipzig.

Belder maakte meer dan 100 cd’s, vooral solo- en kamermuziek producties.­­­ Voor het label Brilliant Classics nam Belder een tiental solo- en kamermuziek cd’s op in het kader van een complete opname met de muziek van Johann Sebastian Bach. Hij nam tevens een aantal cd’s op in het kader van de integrale Mozart uitgave van het label Briliant Classics. Verder werkte hij mee aan de integrale cd uitvoering van de klavierwerken van Jan Pieterszn. Sweelinck voor het label NM Classics.
In 2004 verscheen een integrale opname van Telemanns Tafelmuziek onder zijn leiding en een opname met het complete Oeuvre van Arcangelo Corelli. In 2006 verscheen een opname met Bach’s Brandenburgse concerten alsook een opname van de concerten voor 2,3 &4 klavecimbels. Daarnaast verscheen Belders cd-opname van alle sonates voor klavecimbel van Domenico Scarlatti voor Briljant Classics (36 cds), een opname van de complete kamermuziek van Henry Purcell evenals een CD box met Bachs complete Wohltemperierte Klavier. Eind 2009 verscheen de complete klavecimbelmuziek van Rameau, een opname die in het Franse blad Diapason zeer hoge ogen scoorde. Momenteel zijn CD opnames van de klavecimbelwerken van Soler, J.S. Bach, C.P.E. Bach en het Fitzwilliam Virginalbook in voorbereiding

 

Programma Musica Amphion 13 september 2015: 

250 jaar Mozart in de Lage Landen

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791)

Divertimento (pianotrio) KV 245 (1776)
– Allegro assai
– Adagio
– Rondeau, Tempo di menuetto

Toelichting op de titel ‘250 jaar Mozart in de Lage Landen’: Dit jaar wordt feestelijk herdacht dat in 1765 de jonge Mozart, samen met zijn vader Leopold en zijn zusje Nannerl, Nederland bezochten.

Zij waren geziene gasten aan het hof van Stadhouder Willem V en gaven concerten in Den Haag, Utrecht en Amsterdam.

 

 Locatie