Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018

Wandelconcert in Leeuwarden – Culturele Hoofdstad 2018

22 april 2018 | 11.00 uur & 14.30 uur | ,
Deel dit bericht:

Zondag 22 april 2018: Muzikale Wandeling door Leeuwarden, Culturele Hoofdstad 2018, met concerten in het Fries Museum, het Old Burgerweeshuis en het Stadhouderlijk Hof.

Er zijn nog enkele tickets verkrijgbaar, zowel voor de ochtendronde, als voor de middagronde.
De tickets zijn verkrijgbaar bij onze vrijwilliger bij ieder van de startlocaties van het Wandelconcert.
Neemt u daarvoor wel gepast contant geld mee (pinnen is niet mogelijk).
Let op: tickets zijn uitsluitend verkrijgbaar bij onze vrijwilligers (dus niet bij de kassamedewerker van het Fries Museum).
Komt u wel tijdig: vanaf een half uur van tevoren zijn onze vrijwilligers aanwezig bij de ingang van de startlocaties.

Aanvang ochtend: 11 uur of middagwandeling: aanvang 14.30 uur

Weersverwachting: uitstekend wandelweer, zonnig, niet te warm, later kleine kans op een bui.

LET OP Parkeren: zondag 22 april vindt ook de Urban Trail plaats met een parcours door de binnenstad. Het zal druk worden op het Wilhelminaplein, bij het Fries Museum! Houdt u er rekening mee, dat ook de parkeergarages druk bezet zullen zijn, kies voor het OV!


1. Fries Museum / BRISK & Bijma
“Het Fries Museum is voor mij een tijdloos gebouw dat met beide benen op de grond staat, geen opsmuk kent en eigenzinnig is, in die zin typisch Fries”, aldus architect Hubert-Jan Henket. BRISK en zangeres en performance kunstenares Greetje Bijma maken hier samen eigenzinnige improvisaties. Die zullen aansluiten bij de hedendaagse tentoonstelling die er op dat moment is. BRISK&Bijma maakten programma’s die in alle opzichten anders zijn dan het standaard kamermuziekrecital, “…een categorie apart, een uitvoeringspraktijk die zijn gelijke niet kent…” aldus het Haarlems Dagblad in 2014. De musici maken op elke concertplek op een verrassende wijze gebruik van de ruimte. Improvisaties, deels gebaseerd op oude bestaande muziek, vormen de basis.

2.Stadhouderlijk Hof / Musica Amphion
Rémy Baudet, viool – Sayuri Yamagata, viool – Albert Brüggen, cello en Pieter-Jan Belder, klavecimbel
De ‘Gouden Balzaal’ van het Stadhouderlijk Hof is nu een ontvangstruimte in een 4 sterren hotel en voor 22 april concertzaal voor Musica Amphion. Leeuwarden was ooit de residentie van een tak van de Oranjes, die er een echt Stadhouderlijk Hof op nahielden. Dat hof werd door vele, vooral Italiaanse, virtuozen bezocht die er hun kunsten ten gehore brachten. Ook de Franse Jean Marie Leclair behoorde tot de buitenlandse gelukszoekers die met open armen ontvangen werden. In Nederland maakte Leclair ook kennis met de Italiaan Locatelli (1695 -1764), met wie hij samenspeelde en van wie hij ook les had. Volgens de bronnen speelde Leclair als een engel en Locatelli als een duivel. Een interessant contrast dat Amphion in dit concert zeker zal uitbuiten.

3.Old Burgerweeshuis / Camerata Trajectina
Het Old Burgerweeshuis hoort tot de bijzondere gebouwen van historisch Leeuwarden en wordt slechts bij hele hoge uitzondering voor het publiek opengesteld – een geheime parel in de stad. Van 1534 tot 1982 vonden wezen hier onderdak. In 1621 publiceerde Jan Janszoon Starter zijn Friesche Lusthof in Leeuwarden. Starter was geboren uit Engelse ouders, en daarom is het niet verwonderlijk dat de meeste melodieën Engelse wortels hebben. Ook sommige Engelse teksten vertaalde hij, zoals When Daphne fair from Phoebus did fly. Zijn Doen Daphne d’Overschoone maegt werd een hit in Nederland. Ook zijn kluchtige liederen krijgen aandacht. Wat dacht u van: Meisje met je blancke billen?

 

Dit Wandelconcert wordt georganiseerd ism Museumkaart en met dank aan MAX Magazine / ErOpUit en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Filmimpressie 1ste Wandelconcert ‘The Spirit of Place’ door Joods Amsterdam – 6 september 2016

Opnames door Paradox Productions, ism Larva Peruzotti /Turbio / Sound & Music – Recording on Location

 

Hoe gaat een Wandelconcert in zijn werk?

Carrousel:
Deelnemers aan het Wandelconcert beginnen op één van de drie locaties en beluisteren een concert van een half uur. Hierna wandelt u naar de volgende plek voor een concert, dat in zijn repertoirekeuze op deze locatie is afgestemd. Ten slotte komt u, als in een carrousel, aan op het derde en laatste adres voor een half uur muziek, die ook weer de ‘spirit of place’ muzikaal vertolkt. U wordt begeleid op uw wandeling door een gids, een acteur/actrice, die u zou kunnen kennen van het theater of televisie en die u wijst op de bijzonderheden waar u bent en waar u langskomt. Op deze wandeling zijn dat Eva van Heijningen, Irene Kuiper en Marc Krone.

Aanvang: 11.00 uur of 14.30 uur
U kiest voor een ochtend- of middagwandeling, aanvang 11.00 uur (tot 13.30) en 14.30 uur (tot 17.00 uur). De drie locaties liggen op korte loopafstand van elkaar. De wandeling naar de volgende locatie duurt gemiddeld 5 à 10 minuten

Kaartjes bestellen:
In de kolom hiernaast kunt u uw kaartje(s) bestellen, u betaalt met iDeal
Kunt u niet met iDeal betalen, stuur dan svp een email aan: info@geelvinck.nl of bel: 06 54 79 46 06

Bevestiging is uw deelnamebewijs:
U ontvangt van Museum Geelvinck een retourmail met de bevestiging, waarop de aanvangstijd en uw startlocatie staan vermeld.

Let op: De uitdraai van deze bevestiging is uw deelnamebewijs: vergeet niet die mee te nemen!
Wij sturen u geen apart ticket toe.

Wat kost een kaartje?
Deelname aan het Wandelconcert kost € 45 p.p. (regulier)
Museumkaarthouders krijgen korting en betalen € 35 p.p. (kortingstarief)

Culinair arrangement:
Wandelen maakt hongerig. Het Stadhouderlijk Hof bereidt voor de deelnemers aan het Wandelconcert een speciaal culinair arrangement voor, bestaande uit een soepje en een keuze uit rijk belegde en mooi opgemaakte sandwiches (ook vegetarisch), kopje koffie/thee, (karne)melk of jus d’orange voor €15 (glas wijn voor meerprijs verkrijgbaar). U kunt van dit lunch-arrangement gebruik maken, na afloop van de ochtendronde, vanaf 13.30 uur  of vóórafgaand aan uw middagronde, die start om 14.30 uur. Let op: Neemt u daarvoor wel ruim de tijd, u wilt uw eerste concert toch niet missen!

Locaties en adressen:

  • Fries Museum: Wilhelminaplein 92, 8911 BS Leeuwarden
  • Old Burgerweeshuis: Nieuwestad 108, 8911 CZ Leeuwarden
  • Stadhouderlijk Hof: Hofplein 29, 8911 HJ Leeuwarden

PS: wie er een echt ‘leisure Leeuwarden-experience’ van wil maken, kan kiezen uit de verschillende overnachtingsarrangementen, die het Stadhouderlijk Hof / Fletcher Hotel aanbiedt in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018.

Ticketverkoop is nog niet begonnen / Ticketsales has not started yet.


Locatie

Fries Museum

Een van de meest spraakmakende gebouwen in Leeuwarden huisvest het Fries Museum. Het in het oog springende gebouw van architect Hubert-Jan Henkert is dankzij een legaat van architect Abe Bonnema, bestemd voor de nieuwbouw van het Fries Museum, gerealiseerd en is in 2013 door Koningin Maxima geopend.

Lees verder
Wilhelminaplein 92
8911 BS Leeuwarden


Stadhouderlijk Hof Leeuwarden

Het Stadhouderlijk Hof in Leeuwarden is een voormalig paleis van de koninklijke familie en was in haar bezit tot 1971. In 1971 kwam het gebouw in handen van de gemeente Leeuwarden. Sinds 1996 is in het pand het Fletcher hotel het Stadhouderlijk Hof gevestigd. Beroemd is de gouden balzaal, voor dit Wandelconcert podium voor Musica Amphion.

Lees verder
Hofplein 29
8911 HJ Leeuwarden


Old Burgerweeshuis

Het Old Burgerweeshuis is een initiatief, bedoeld voor de zorg voor wezen en ouderen, dat al teruggaat tot de 16de eeuw. Sinds in 1534 Auck Peters begonnen is met de opvang van wezen, en via haar erfenis de eerste aanzet is gegeven voor de oprichting van een weeshuis, heeft de zorg voor wezen een enorme ontwikkeling doorgemaakt.

Lees verder
Nieuwestad 108
8911 CZ Leeuwarden