Wolfgang Brunner – fortepiano: Perspectives from the Mozarteum: Haydn, Mozart & Beethoven

11 augustus 2019 | 20.15 uur | Kerkzaal Luthermuseum in de Wittenberg, Amsterdam
Deel dit bericht:

Performer: Wolfgang Brunner (Austria), fortepiano

Title: Perspectives from the Mozarteum: Works by Haydn, Mozart & Beethoven

 Instrument: Zahler fortepiano (Brünn, c. 1805)

       

 

Wolfgang Brunner

Wolfgang Brunner (Regensburg1958) is een Duits klavecinist, fortepianist, dirigent en muziekpedagoog en is verbonden als Deputy-Director aan het Mozarteum in Salzburg.

Brunner begon zijn muzikale opleiding eerst met pianolessen bij zijn vader, vervolgens in de muziekscholen van München (1977-1981) en Salzburg (1982-1986). Hij leerde piano bij Hans Leygraf, klavecimbel bij Liselotte Brändle, Kenneth Gilbert en Glen Wilson, authentieke uitvoeringspraktijk bij Nikolaus Harnoncourt, pianoforte bij Eckart Sellheim en Richard Fuller (1895-1989).

Sinds 1985 doceert hij historische klavierinstrumenten, piano en piano-improvisatie en kamermuziek aan het “Mozarteum” in Salzburg. In 1990-92 was hij ook docent pianoforte aan de Muziekhogeschool in Karlsruhe.

In 1988 won hij de Eerste prijs in het internationaal concours Carl Philipp Emanuel Bach voor klavecimbel en pianoforte in Hamburg. In 1989 won hij de Eerste prijs in het internationaal pianoforte concours in het kader van het Festival Oude Muziek in Brugge. Hij zetelde zelf in de jury voor het Brugse pianoforte concours in 1998, 2001, 2004 en 2007.

Brunner is opgetreden tijdens de belangrijkste festivals van Oude Muziek, zoals Brugge, Utrecht, Herne, samen met onder meer Barbara Schlick, Michael Schopper, Gert Türk, Konrad Hünteler, Lucy van Dael en het Freiburger Barockorchester. Als continuospeler heeft hij samengewerkt met dirigenten zoals Sandor Vegh, Franz Welser Möst, Helmut Rilling en Silvain Cambrelin.

In 1991 is hij concerten begonnen met het door hem opgerichte Salzburger Hofmusik, een ensemble dat hoofdzakelijk op authentieke instrumenten speelt. Het ensemble legt zich onder meer toe op muziek uit Salzburg van voor Mozart.

Hij heeft heel wat opnamen gedaan, onder meer van de volledige pianowerken van Anton Bruckner, de liederen van Carl Orff. Met de Salzburger Hofmusik heeft hij opnamen van opera’s, orkestmuziek en kamermuziek.

Brunner interesseert zich sinds jaren ook voor dansgeschiedenis en dansonderzoek. Hij heeft muziek- en theaterwetenschappen gestudeerd, alsook Volkskunde in München en Salzburg, en is hierover van 1983 tot 1988 onderzoeker geweest.

Ticketverkoop is nog niet begonnen / Ticketsales has not started yet.

Onderstaande kortingen zijn niet van toepassing op tickets voor het Beethovenfestival.

Afhankelijk van het concert dat u bezoekt kunnen onderstaande kortingen van toepassing zijn. Kortingsregelingen gelden ook voor partners.
english Depending on the concert you visit various discounts can be applicable, see the list below. Discounts are also applicable for partners.

- Vrienden Museum Geelvinck
- Museumkaarthouders
- IAmsterdam (concerten Pianolamuseum en Cromhouthuis)
- Mecenas (wanneer u ons een instrument heeft geschonken)
- donateur Pianola Museum (Stichting Nederlands Piano Museum)
- donateur Chopin Stichting Nederland
- donateur Wijnhuisfonds
- Vriend Zutphense Musea
- lid EPTA
- lid VVPN
- lid ICOM
- lid ICOMOS
- lid Europa Nostra
- lid Vereniging Rembrandt
- lid Nederlands Clavichord Genootschap
- lid Nederlands Clavecimbel Genootschap
- lid Cultuur & Historisch Platform Zutphen
- lid Platform Zaadmarkt
- lid Nederlandse Pianola vereniging
- lid Harmonium Vereniging Nederland
- lid KVNM
- lid CCN
- lid sKBL
- lid Kon. IGC
- lid Jonge Soos Heerde
- lid van het Gilde Zutphen
- Lid van de Amsterdamsche Kring
- studenten conservatorium en musicologie
- post-master muziekstudenten
- muziekdocentenLocatie

Kerkzaal Luthermuseum in de Wittenberg

Luther Museum in de Wittenberg De Geelvinck Salon heeft een nieuw onderdak gevonden in het gebouw waar in het voorjaar van 2019 het Luther Museum zal openen, ook bekend als de Wittenberg. Deze naam is een verwijzing naar de stad waar Luther eens zijn stellingen bekend maakte. Het gebouw, dat dateert uit 1772, bevindt zich in de Plantagebuurt, tussen Weesperstraat en Roetersstraat, op de hoek, waar Nieuwe Kerkstraat en Nieuwe Keizersgracht samenkomen. Het adres van het Luther Museum en de kerkzaal is Nieuwe Keizersgracht 570. Muziek in Musea: de Geelvinck Salon in het Luther Museum In de fraaie kerkzaal, met een prachtige lichtinval dankzij ramen aan weerszijden, staat straks een geheel gerestaureerd orgel. Hier zal ook de Streicher vleugel komen te staan en kan de Geelvinck Salon haar serie kamermuziek op de zondagnamiddag voortzetten onder het motto ‘Muziek in Musea: de Geelvinck Salon in het Luther Museum.’ Het Luther Museum, dat naast de  fraaie Regentenkamer, ook de kerkzaal in gebruik zal nemen, herbergt de collectie kostbaarheden van de Lutherse Gemeente, zoals de Doop van de Kamerling door Ruysdael. Programmering: Binnenkort wordt de programmering bekend gemaakt, zie hiervoor onze Concertagenda Herbestemming van de Wittenberg De Lutherse Gemeente bestaat al sinds 1588 in Amsterdam en heeft zich altijd de zorg voor vreemdelingen, wezen, ouderen, zieken en armen aangetrokken. Na verhuizing van de zorginstelling naar andere delen van Amsterdam en een ingrijpende verbouwing heeft de Wittenberg een nieuwe bestemming gekregen: short stay en museum. De opbrengsten van de short stay zijn bestemd voor de werken van de Diaconie, de zorg voor armen, ouderen, vluchtelingen zonder papieren en leden van de LHBTQI Meer info over het museum:

www.luthermuseum.nl

     

Nieuwe Keizersgracht 570
1018 VG Amsterdam