Dubossarsky & Vinogradov in KAdE

Gepubliceerd op: 21 mei 2013
Met gepaste trots wijzen wij op de tentoonstelling ‘Dubossarsky & Vinogradov, Painters of Russian Life’, die deze zomer te zien is in de ‘Kunsthal KAdE in Amersfoort en die mede door onze betrokkenheid tot stand is gekomen.
De tentoonstelling loopt van 4 mei tot en met 25 augustus 2013.
 
De samenwerking tussen beide schilders begon in 1994 en samen bouwden zij in de afgelopen 18 jaar een rijk oeuvre op met een schilderstaal die bestaat uit een mix van socialistisch realisme, pop art, neo-barok en camp. Zeker een aanrader, want het kunstenaarsduo Vladimir Dubossarsky & Alexander Vinogradov behoort bij de absolute top van de hedendaagse Russische kunst.
 
De tentoonstelling kwam tot stand op initiatief van onze Belgische partner en verzamelaar van hedendaagse Russische kunst, Vladimir Cardon de Lichtbuer. Door de omvang van de getoonde werken konden wij de tentoonstelling onmogelijk in ons museum herbergen. Dankzij de inzet van Kees van Twist, oud-directeur van het Groninger Museum, is uiteindelijk de tentoonstelling in KAdE gematerialiseerd. Deze tentoonstelling vindt plaats in het kader van het Nederland – Rusland Jaar 2013 / NLRF2013.
 
Het is niet de eerste keer, dat wij betrokken zijn bij de organisatie van tentoonstellingen met hedendaagse Russische kunstenaars. Reeds in de jaren ’90 hebben wij bijna jaarlijks tentoonstellingen met Russische hedendaagse kunstenaars in huis gehad. Een goed voorbeeld is de solo-tentoonstelling ‘Fractionals’ met werk van de inmiddels internationaal zeer bekende Russische kunstenaar Alexei Kostroma. Ook hebben wij veel gewerkt met S.P.A.S. Gallery in St. Petersburg.
 
De relatie van ons museum met Rusland bestaat reeds vanaf begin jaren ’90: in 1992 hadden wij in onze tentoonstelling “Last Rose of Summer” reeds bruiklenen van het State Museum Estate “Archangelskoye” nabij Moskou. In 1996 – 1997 waren wij actief in de Peter de Grote Manifestatie met eigen tentoonstellingen in St. Petersburg (State Historical Museum “Peter & Paul Fortress”) en Moskou (Pushkin Museum of Fine Art), betrokkenheid bij de tentoonstelling met de ING Collectie in St. Petersburg georganiseerd door Onderneming & Kunst en onze eigen tentoonstelling van een particuliere Russische collectie (o.a. met werk van Karl Brjoellov) in ons museum. De relatie met Rusland is sedertdien gebleven: het is ook de afgelopen jaren een terugkerend thema geweest. Ook hebben wij een goede relatie opgebouwd met diverse grote musea in Rusland, zoals met het State Museum Estate “Peterhof”, waarmee wij in 2010 een gezamenlijke tentoonstelling (met wederzijdse webcam-verbinding) materialiseerden met het thema vijvers en fonteinen. 
 
In dit Nederland – Rusland Jaar 2013 manifesteren wij ons met verschillende exposities en concerten. Wij beten de spits af met de tentoonstelling “Alexandr Mischan – Portraiture & Ndjezjda van Ittersum – ceramic Tsarinas” en vervolgens “Tsarina zonder juwelen: Peter de Grote’s Jekatarina”, waarvan één schilderij van tsarina Jekatarina I nog steeds bij ons te bewonderen is.
 
Vanaf eind oktober zal de tentoonstelling “1813: Nederland door de Russen bevrijd!” in ons museum te zien zijn met bruiklenen van ondermeer het Pushkin Literair Museum en het Glinka Museum, beide in Moskou.
 
Daarnaast hebben wij gedurende het gehele jaar regelmatig kamerconcerten met Russische en Witrussische musici in het kader van NLRF2013. Ook is dit jaar bij ons opgericht het Europees Skrjabin Genootschap en vindt er op 22 juni in ons museum de jaarlijkse studiedag Russische Taal plaats (sectie Russische Taal van Levende Talen). Op 19 juli organiseert de Rusland & GOS Tafel van de Koninklijke Industrieele Groote Club haar Zomerevent in Museum Geelvinck. 
 
Daarnevens is in het Geelvinck Hinlopen Huis eveneens het honorair consulaat van Witrusland gevestigd: de culturele relatie met Belarus wordt dit jaar geïntensiveerd.
 
Kortom, traditioneel veel Russische activiteiten in het Geelvinck.
 

Overzicht