Eerste bijenkast in een keurtuin

Deel dit bericht:

Tijdens de Nationale Burendag op 24 september 2011 werd de bijenkast in de keurtuin van het Geelvinck feestelijk onthuld door imker Jan van den Berg en conservator Dunya Verwey. Hiermee is de plaatsing van de eerste bijenkast in de keurtuinen van het Werelderfgoed ‘Amsterdamse Grachtengordel’ een feit.

Buckfast Abbey bijenstam

Het bijenvolk van de Amstelveense imker Jan van den Berg behoren tot de vriendelijke Buckfast Abbey stam blijkt goed te gedijen en brengt veel stuifmeel in; hetgeen opmerkelijk is voor deze tijd van het jaar. De Buckfast bij is aan het begin van de vorige eeuw speciaal gekweekt door broeder Adam in het Benedictijner klooster in Buckfast in Devon. Deze bij – van Italiaanse origine – staat bekend als een goedgehumeurde honingbij.

Bijen vormen een onmisbare schakel in het behoud van bio-diversiteit. Daarnaast zijn het bijzonder nuttige insecten, die o.a. honing en bijenwas produceren. Door gebruik van bepaalde pesticiden zijn de bijen sterk onder druk komen te staan. Daarnaast is de productie van honing sterk geïndustraliseerd (o.a. kunstmatige insiminatie van koninginnebijen, voeding met suikerwater, routinematige medicinatie enz.). Hiertegenover is een trend voor kleinschalige, traditioneel-ambachtelijke en biologische benadering van het bijenhouden gegroeid. Binnen deze beweging is in het afgelopen decennium ook ‘Urban Beekeeping‘ ontstaan in steden als Parijs, Berlijn, Londen Tokyo en New York, waarbij de bijen worden ingezet ten behoeve van het stedelijk groen. Urban Beekeeping heeft als bijkomend positief effect, dat deze natuurlijke vorm van honingproductie dichter bij de consument wordt gebracht; zo kunnen kinderen in hun eigen buurt de imker met zijn bijenvolken in de weer zien.

 

Urban Beekeeping Project

Het Geelvinck wil met het plaatsen van een bijenkast de zichtbaarheid van deze natuurlijke vorm van honingproductie bevorderen. Door activiteiten voor kinderen en ouderen willen wij het belang van de bij voor onze natuur en samenleving onderstrepen. Tijdens het bijenevenement in het kader van Nationale Burendag op 24 september 2011 zijn wij op feestelijke wijze gestart met het Geelvinck Urban Beekeeping project, dat wij in samenwerking met o.a. de Nederlandse Bijenhoudersvereninging, de Bijenstichting, Slow Food en bijenverenigingen in en om Amsterdam in de komende jaren verder willen uitwerken.

Het bijenvolk in de keurtuin van het Geelvinck is de eerste in de Amsterdamse binnenstad, buiten de bijenkasten in de Hortus. De Stichting Keurtuinen, tezamen met het Slow Food Convivium Amsterdam Centrum – Grachtengordel zetten zich in om samen met diverse imkerorganisaties urban beekeeping in de Amsterdamse binnenstad gemeengoed te maken.

Hoe het verder is gegaan met ons eerste bijenvolk, lees: Verdriet en nieuw leven in de bijenkast

Voor meer informatie over de genoemde onderwerpen verwijzen wij graag naar de volgende websites:

Buckfast Bee

Nederlandse Bijenhoudersvereniging

Bijenstichting

Amsterdamse Vereniging tot Bevordering van de Bijenteelt

NBV Amstelland

Amsterdamse Honing

Slow Food

Slow Food Bijenbehoud

Slow Food Bijen Presidia

Bee Support

Slow Food Ark van de Smaak

Slow Food Foundation for Biodiversity

Youth Food Movement

Students Beekeepers of Wageningen University

Gastvrij voor de Bij

Bijensterfte

Oranjefonds

Bijen App

Heeft u interesse in Slow Food, sluit u dan aan bij het Slow Food Convivium – Amsterdam Centrum, mede-initiatiefnemer van dit project.