Erard Ensemble op onze Stodart , Weesp 25 – 27 september

Gepubliceerd op: 24 september 2015

Het Erard Ensemble opent op vrijdag 25 september de serie Herfstconcerten met ‘Ken Uw Weense Klassieken’ met Beethoven en Haydn, in de Van Houtenkerk in Weesp op een authentieke Stodart fortepiano (Sweelinck Coll.) uit 1815. Dit kerkgebouw, in de volksmond ook wel het ‘Chocoladekerkje’ genoemd, stamt uit 1906 en heeft een prachtig authentiek Jugendstilinterieur in de stijl van Berlage’s Nieuwe Kunst.

 

De Van Houtenkerk (Stadsherstel) in Weesp

De Van Houtenkerk werd in 1906 neergezet in opdracht van de gezusters Van Houten, telgen uit het beroemde chocoladegeslacht. Het gebedshuis werd door de kerkgangers van de Nederlandsche Protestanten Bond aangeduid als ‘gehoorzaal’. Omdat na ruim een eeuw gebruik de last van het dagelijkse beheer en onderhoud te groot was geworden, deed men in 2009 de kerk over aan Stadsherstel.

De buitenkant van de Van Houtenkerk heeft neoromaanse stijlkenmerken. Het interieur heeft daarnaast kenmerken van Berlages Nieuwe Kunst met Jugendstilelementen. In het oog springen de prachtige kronen en wandarmaturen, en de vele sjablonen op de wanden en plafonds. Het orgel stamt uit 1907 en is gebouwd door de firma Adema. De akoestiek van de zaal is uitstekend.

De kerk ligt aan de Oudegracht in het centrum van Weesp, met voldoende parkeergelegenheid op vijf minuten loopafstand. Adres: Oudegracht 69, 1381 XX Weesp

 

Van Houten Herfstconcerten Weesp met Erard Ensemble

1. Vrijdag 25 september, 20 uur : Openingsconcert ‘Ken uw Weense Klassieken’ Een ode aan Haydn en Beethoven:

  • Haydn, Sonate in D voor fortepiano
  • Beethoven, Trio voor klarinet, cello en piano in Bes, opus 11 ‘Gassenhauer’
  • Beethoven, 6 Ierse en Schotse Volksliedjes, door Beethoven bewerkt voor zang en pianotrio
  • Haydn, Strijkkwartet in Bes ‘Sonnenaufgang’

Tijdens dit openingsconcert kunt u genieten van de sprankelende klank van een Stodart fortepiano uit het begin van de negentiende eeuw in werken van Haydn en Beethoven. Mattijs van de Woerd leest voor uit brieven van Haydn en Beethoven
Erard Ensemble, met Katharine Dain, sopraan
Frank van den Brink, klarinet

2. Zaterdag 26 september, 20 uur ‘Kaarslichtconcert’

een sfeervol concert met muziek van Chopin (24 Préludes voor piano) en hoogtepunten uit het Franse operarepertoire met The Dutch Divas.
Edward Janning, Erard vleugel
The Dutch Divas Marieke Steenhoek, sopraan en Marjolein Niels, mezzo-sopraan
met Jan-Paul Grijpink, piano

3. Zondag 27 september, 15.00 uur ‘Muziek uit het hart van Europa’

Franz Liszt Chapel de Guillaume Tell, Cloches de Genève uit Années de Pèlerinage voor piano solo
Ernst von Dohnányi, Serenade Trio voor strijkers
Antonin Dvorák, Pianokwintet in A, opus 81

Slotconcert ‘Muziek uit het hart van Europa’
Er zijn weinig musici geweest die zo furore maakten als Franz Liszt: waar hij ook in Europa speelde werd hij als een popster onthaald, compleet met fakkeloptochten door het volk en overladen met luxe geschenken door de machtigste vorsten. Zijn concerten spraken geweldig tot de verbeelding door de combinatie van zijn knappe uiterlijk en onwaarschijnlijke virtuositeit. De piano was zijn strijdpaard, de Erard zijn trouwste metgezel. Liszts landgenoot Ernö Dohannyi was misschien wel een even virtuoos pianist en componist; zijn levendige en sprankelende Serenade Trio voor strijkers behoort tot zijn meest aanstekelijke werken.
Na de pauze speelt het Erard Ensemble samen met meestervioliste Lis Perry het geliefde Pianokwintet in A van Dvorák, een van de hoogtepunten uit de kamermuziekliteratuur.

locatie: Van Houtenkerk
Oude Gracht 69
1381 XX Weesp

toegang: € 17,50
passe-partout: €45,00

tickets: mail naar info@erard-ensemble.nl
informatie: www.erard-ensemble.nl

 

Stodart Pianobouwer, Londen, 1775 -1865

Robert Stodart vestigde zich in Londen als pianobouwer, nadat hij eerder in de leer was gegaan bij de beroemde fortepianobouwer John Broadwood, waar hij ook als stemmer werkzaam was. Zijn zonen William en Matthew kwamen ook in de zaak. In 1795 patenteerden zij een rechtopstaande kabinet-vleugel met boekenplanken. Rond 1796 trok Robert zich als actieve pianobouwer terug en zetten zijn twee zonen de zaak door.
Stodart ontving in 1807 het predikaat koninklijk (Makers to Their Majesties and the Royal Family).

In de Sweelinck Collectie bevindt zich een Stodart vleugel uit 1815.

Overzicht