Erard Ensemble speelt ‘250 jaar Beethoven’ in Amstelkerk en Van Houtenkerk Weesp: 4 en 6 februari

Deel dit bericht:

Komende week geeft het Erard Ensemble twee concerten waarin de wereld van de jonge Beethoven centraal staat, met muziek van Mozart, Haydn, Ries en natuurlijk Beethoven zelf. De dynamische en heldere klank van de Erard vleugel uit 1851, eigendom van het ensemble, past bijzonder goed bij deze muziek.

Het Erard Ensemble heeft meerdere malen in het Geelvinck Hinlopen Huis, in het kader van de Geelvinck Salon, gespeeld.

Erard Ensemble met Mozart, Haydn, Ries & Beethoven

Als eerste klinkt muziek van Mozart, die voor Beethoven een belangrijke bron van inspiratie was. Toen hij als 17-jarige naar Wenen reisde was dat om Mozart te ontmoeten en bij hem lessen te nemen. Dat dit anders afliep is een van de bijzondere verhalen uit de muziekgeschiedenis. Ook de muziek van Joseph Haydn was van grote invloed op de jonge Beethoven, met name de humor en kernachtigheid van diens stijl.

In zijn jeugd in Bonn had Beethoven muziekles van de Duitse violist Anton Ries, die een belangrijke plaats in het lokale muziekleven innam. Het was dan ook met veel sympathie dat Beethoven, toen hij zich in Wenen had gevestigd, diens zoon Ferdinand als leerling en assistent aannam. Ferdinand bleek ook echt talent te hebben, en had een internationale carrière. Ries’ muziek draagt enigszins de stempel van zijn leermeester en grote voorbeeld Beethoven, maar heeft ook een eigen, sfeervolle klank zoals te beluisteren in zijn Pianokwartet in f.

Van Beethoven zelf speelt het Erard Ensemble het Pianokwartet in Es, dat tegelijkertijd uitgegeven is als kwintet met blazers. Het pianokwartet was in die tijd nog een betrekkelijk nieuw genre, waarvoor Mozart de weg had gebaand met zijn twee grandioze pianokwartetten. Beethoven etaleerde in zijn pianokwartet zijn grote virtuositeit als pianist en zijn kunnen om met schijnbaar eenvoudige motieven een spannend dramatisch verhaal te vertellen.

Programma

1. Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)  Fantasie in c, KV 475 voor piano
2. Joseph Haydn (1732-1809)  Presto voor piano
3. Ferdinand Ries (1784-1838)  Pianokwartet in f
4. Ludwig van Beethoven (1770-1827) Pianokwartet in Es, opus 16

Erard Ensemble
Edward Janning (piano), Casper Bleumers (viool), Ásdís Valdimarsdottír (altviool) en Jan Bastiaan Neven (cello)

Concertdata:
Dinsdagavond 4 februari 2020, 20.15 uur
Amstelkerk, Amstelveld 10, Amsterdam

Donderdagavond 6 februari 2020, 20 uur
Van Houtenkerk, Oudegracht 69, Weesp

Toegang: € 20,-
Jongeren t/m 18 jaar gratis toegang
Kaarten: https://www.klassiekemuziek.nl/erard-ensemble
Informatie: www.erard-ensemble.nl