Expositie in de IJsselsalon Zutphen: Fred & Helen Sieger – t/m 12 maart

De IJsselsalon aan de IJsselkade 21 in Zutphen is niet alleen een podium voor kamermuziek, met een vleugel uit de Geelvinck Collectie, maar biedt ook geregeld beeldend kunstenaars ruimte om hun werk te laten zien. ‘Those were the Days’ toont werk van Fred Sieger en Helen Sieger-White, ook wel als ‘coloristische kamermuziek’ gekenschetst. Deze bijzondere tentoonstelling van een schilders-echtpaar, elk met een volstrekt eigen expressie en handschrift, is nog te zien t/m 12 maart.

 

‘Those were the days…‘

Werk van Fred Sieger en Helen Sieger-White

 

Fred Sieger (1902-1999) ontdekte in de jaren 30 de suggestieve kracht van kleur.

In 1948 vertegenwoordigde Sieger de Nederlandse schilderkunst op de Biënnale van Venetië en werd in 1951 docent aan de kunstacademie in Arnhem. Een aantal jaren later nam hij deel aan de eerste spraakmakende tentoonstelling van de Informele Groep, met onder anderen Armando, Jan Schoonhoven en Henk Peeters.
Daarna ging Sieger zijn eigen weg. Hij liet zich leiden door persoonlijke ontdekkingen en fascinaties. Siegers definitieve doorbraak vond niet in Nederland maar in Denemarken plaats, waar zijn doorwrochte schilderijen vanaf begin jaren 60 grote waardering genoten. Een bekende Deense criticus omschreef zijn werk eens treffend als ‘coloristische kamermuziek’.
Werk van Fred Sieger bevindt zich het Stedelijk Museum Amsterdam, het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem, Museum Het Valkhof in Nijmegen, Museum Henriette Polak in Zutphen, Museum Schloss Moyland in Bedburg-Hau (D) en vele particuliere collecties in binnen- en buitenland.

 

In 1948 kwam Helen White (1911-2010) vanuit haar geboortestad New York naar Nederland, waar ze zich met succes voorbereidde op het toelatingsexamen van de Rijksakademie.
In Amsterdam ontmoette ze al gauw haar toekomstige echtgenoot, de schilder Fred Sieger. Na diens aanstelling aan de kunstacademie van Arnhem verhuisden ze halverwege de jaren 50 samen naar het oosten van Nederland. Inmiddels had Helen Sieger de klei verruild voor de verf, omdat ze behoefte had aan kleur. Met gouacheverf ontwikkelde ze zich in snel tempo tot een specialist. Haar eerste werken tonen vereenvoudigde landschappen en stadsgezichten. Later kwamen de figuren in vrolijke kleuren, geschilderd in een losse toets en een directe, enigszins naïeve stijl. Bron van inspiratie was het werk van kunstenaars als Paul Klee en Picasso.
Behalve in vele musea en galeries in Nederland stelde zij haar werk tentoon in Zweden, België, Denemarken en Duitsland.
Werk van Helen Sieger bevindt zich in het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem, Museum Henriette Polak in Zutphen en vele particuliere collecties in binnen- en buitenland.

 

Open op zaterdagen en zondagen van 13.00 uur tot 17.00 uur en op afspraak

Looptijd van de tentoonstelling 29 januari tot en met 12 maart 2017

 

IJsselsalon

IJsselkade 21

7201 HD Zutphen

06 38088562

www.ijsselsalon.nl