Festival ‘Winternachten aan de Amstel’, 12 – 15 december

Deel dit bericht:
Tussen 12 en 15 december is de crème de la crème van de Russische klassieke kamermuziek te horen tijdens het Festival ‘Winteravonden aan de Amstel’. Het wereldberoemde Borodin Kwartet opent het festival, dat geïnspireerd is op de traditie van de befaamde ‘Decemberavonden’ in het Poesjkin Museum, opgezet door de beroemde pianst Svjatoslav Richter. Het festival sluit af met een Gala-concert, met oa het Russisch Kamerkoor en harp. 
 
De organisatoren van het festival schrijven zelf: 

Wij willen het Nederlandse publiek kennis laten maken met de crème de la crème van de Russische klassieke kamermuziekwereld in de informele, intieme sfeer van een museum.

Het idee van het festival is afgeleid van de befaamde “Decemberavonden” in het Poesjkin-museum in Moskou. De vermaarde Russische pianist Svjatoslav Richter nam het initiatief tot dit festival in 1981. Hij vond dat door uitvoering van klassieke muziek in een museum, tussen schilderijen en andere kunstwerken, een verband ontstaat tussen de verschillende kunstvormen en dat een museum een uitgelezen plek is voor kamermuziek, die bedoeld is voor salons meer dan voor grote zalen. Dat festival, na zijn overlijden in 1997 omgedoopt tot “Decemberavonden van Svjatoslav Richter”, is uitgegroeid tot één van de belangrijkste muziekgebeurtenissen van de Russische hoofdstad.

Daarom organiseren wij dit festival, mede in het kader van het Nederland-Ruslandjaar, deze winter, in Amsterdam en wel in de Hermitage aan de Amstel, dat speciaal voor deze gelegenheid ’s avonds geopend zal blijven.

 

Zie: www.winteravondenaandeamstel.nl