Geelvinck Fortepiano Festival gaat van start: 9 – 22 augustus in Zutphen en Amsterdam 

Deel dit bericht:

De 8ste editie van het Geelvinck Fortepiano Festival gaat van start: 9 – 22 augustus in Zutphen en Amsterdam met 20 avondconcerten, 9 fringe-lunchconcerten, masterclasses, een wandelconcert en een symposium.

Geheimtip: 8e editie Geelvinck Fortepiano Festival start

Donderdag 9 augustus gaat de 8e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival van start in Zutphen èn parallel in Amsterdam met maar liefst 20 avondconcerten, 9 fringe lunchconcerten, masterclasses, een wandelconcert en een symposium. In intieme historische huizen, spelen musici uit de gehele wereld  – van Australië, de VS, Israel, Mexico en Japan  – op 19 originele historische piano’s uit de 18e en 19e eeuw. Een verborgen parel, want voor dit alternatieve, authentieke geluid is nauwelijks enige promotie gemaakt.

Coryfeeën als Richard Egarr, Peter Sykes (Boston Univ. & Juilliard) en Dennis James (Rutgers Univ.) brengen de door Gijs Wilderom en Edwin Beunk in hun oude glorie teruggebrachte juweeltjes tot leven. Het festival geeft ook podium aan aanstormend talent en ‘rising stars’, zoals Olga Pashchenko, Cristian Leal, Patricia Garcia Gil en Aurelia Visovan. De gepassioneerde kosmopoliet met Israëlisch-Nederlandse roots, Michael Tsalka – artistiek leider van het festival – heeft zijn vrienden overgehaald op het festival te spelen, zoals Gabriele Toia (improvisatie), Alon Sariel (mandoline) en Diana Weston, waarmee hij eerder dit jaar in Australië ‘Lady Huang’s Album’ opnam.

Naast, voor de liefhebbers, virtuoze, historisch geïnformeerde uitvoeringen met een hoog muzikaal-wetenschappelijk gehalte, zijn er concerten met nieuw eigentijds werk op historische fortepiano’s: onder andere uit Australië en Mexico, maar ook Martijn Padding en Aspasia Nasopoulou gaven hieraan hun medewerking.

Het festival is het grootste ter wereld op het terrein van het spelen op de historische piano, maar wellicht is het tevens ’s Nederlands meest onbekende grote festival: er wordt geen geld verspild aan marketing. Prioriteit heeft het doorgeven van de passie voor dit materieel en immaterieel muzikaal erfgoed aan een enthousiaste jonge generatie. Daarmee is het festival een verborgen parel voor het alternatieve circuit. Wie mainstream klassieke muziek saai vindt, moet gaan luisteren naar het authentieke geluid van deze 18e en 19e eeuwse piano’s in de intieme, informele sfeer van het Geelvinck Muziek Museum Zutphen. En in Amsterdam: het Geelvinck Pianola Museum in de Jordaan en Museum Cromhouthuis aan de Herengracht.

8e editie Geelvinck Fortepiano Festival Zutphen-Amsterdam: 9 t/m 22 augustus 2018
Het festival voor authentieke, alternatieve, klassieke muziek op originele historische fortepiano’s

Meer informatie en kaarten: https://www.geelvinck.nl

Contactpersoon:
Dunya Verwey, 0654794606 / 0578691621 / 0206390747 en verwey@geelvinck.nl

Geelvinck Muziek Musea – pianomuziek in zijn historische context
Piano’s met karakter, muziek met een verhaal

Geelvinck Muziek Museum Zutphen                    Geelvinck Pianola Museum Amsterdam

Zaadmarkt 88                                                        Westerstraat 106

7201 DE Zutphen                                                  1015MN Amsterdam