Geelvinck Fortepiano Festival 8/22 augustus in Zutphen en Amsterdam

Deel dit bericht:

De 9de editie van ons Fortepiano Festival gaat 8 augustus van start, met ruim 30 concerten, Internationaal befaamde musici èn jong, aanstormend talent, een Schubertiade en een ‘Omar Khayyám’ salon op Kasteel Hackfort, symposium, composities voor fortepiano van nu uit 6 landen en meer! Naar de festivalagenda

Persbericht

‘Puur en authentiek’ uitgangspunt van het ‘Early Piano’ festival

Het klankbeeld van de 18e en begin 19e eeuwse piano verschilt opvallend veel van de moderne concertvleugel. Ook de speeltechniek is heel anders. Een keur aan recent gerestaureerde historische piano’s staat centraal bij het 9e Geelvinck Fortepiano Festival ‘Early Piano – Reset Classics’ van 8 tot en met 22 augustus in Zutphen en Amsterdam. Met meer dan 30 concerten, een wandelconcert, een Schubertiade-weekend, een Pianola-Dag, masterclasses en een internationaal wetenschappelijk symposium, is dit festival wereldwijd het grootste in zijn soort.

 

filmregsitratie en video-compilatie Michel Agterberg

 

Puur en authentiek

De moderne vleugel is het resultaat van bijna drie eeuwen techniekontwikkeling, veelal gedreven door verandering in de muzikale smaak. Niet alleen de klankkleur verschilt hemelsbreed van hetgeen componisten uit de 18e en eerste helft 19e eeuw voor oren stond, ook de speeltechniek was veel directer op de snaren. De oorspronkelijke muziekuitvoering is – als je hiervoor open staat – een verrassende ervaring. Dit vormt ook een inspiratiebron voor hedendaagse componisten, van wie in het festival diverse premières te horen zullen zijn.

 

Thema: de Muzieksalon

Onze artistiek leider, Michael Tsalka (Israël), heeft meer dan dertig musici uit de gehele wereld uitgenodigd voor deze 9e editie met het thema ‘de Muzieksalon’; onder meer Wolfgang Brunner (Mozarteum), Richard Egarr, Andrew Kirkman, Olga Pashchenko, Marina Rodriguez-Brià, Noam Vazana, Rembrandt Frerichs, Alon Sariel enz. Zo is er op Kasteel Hackfort bij Zutphen een Schubertiade ‘en costume’ met poëzie, dans en, uiteraard, Schubert. En de volgende dag, als eigentijdse tegenhanger, een “Schubertiade” met de recent voltooide Omar Khayyám Cyclus van de Grieks-Nederlandse componist Aspasia Nasopoulou en andere nieuwe composities en poëzie uit Perzië, Spanje, Mexico en Australië.

 

Historische locaties

Oude en nieuwe muziek uitgevoerd op historische piano’s in hun oorspronkelijke omgeving, versterkt de beleving. Voor het eerst vormt de 18e eeuwse kerkzaal van het zojuist geopende Luther Museum de achtergrond voor een tiental festivalconcerten. In Zutphen vindt het festival plaats in het Muziek Museum, dat met sluiting bedreigd wordt: de gemeente wil het rijksmonument ‘De Wildeman’ verkopen en heeft het museum per september de wacht aangezegd. Wellicht is dit de laatste mogelijkheid om dit museum, uniek in Nederland, te bezoeken.

 

Impressievideo en overzicht concerten: www.earlypiano.nl

Festivaldata: 8 t/m 22 augustus 2019, Zutphen, Amsterdam e.a.

 

Voor meer informatie: Dunya Verwey

tel. 020-6390747 / 0654794606 en verwey@geelvinck.nl

 

Rechtenvrije afbeeldingen sturen wij op verzoek graag toe.

Tot stand gekomen met financiële steun van het Fonds Podiumkunsten, de Provincie Gelderland en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.