Muziekrollen

Henry Ford en zoon met pianola Autofabrikant Henry Ford en zijn zoon Edsel vermaken zich met de muziek van de pianola. Bovenop de pianola de doosjes met de muziekrollen. Foto ca. 1920.
Deel dit bericht:

Het muziekarchief van het Geelvinck Pianola Museum omvat bijna 30.000 muziekrollen die op de zeer uiteenlopende instrumenten afgespeeld kunnen worden.

De muziekrollen zijn gemaakt van dun papier met het muziekpatroon daarin aangebracht in de vorm van gaatjes. Aanwijzingen voor de uitvoering zijn erop gedrukt. Pianolarollen waren er in tal van maten en soorten. Aanvankelijk was er nog niet sprake van standaardisatie. Pas rond 1910 werd voor de gewone pianola wereldwijd één standaardtype ingevoerd: het 88-toons-formaat. Van dit type zijn dan ook de meeste rollen geproduceerd. Bij reproduktiepiano’s zijn alléén de door de betreffende fabrikant gemaakte opnamen afspeelbaar. Al met al zijn er dus tientallen verschillende typen muziekrollen.

Bekijk concertprogramma >

Hoe werden rollen gemaakt?

Een belangrijk deel van de muziekrollen werd gedupliceerd op perforeermachines naar modellen die nauwkeurig met potlood en lineaal uitgaande van de bladmuziek waren gearrangeerd.

Bekijk concertprogramma >

Wie speelden muziekrollen in?

Naar schatting meer dan 2000 (concert)pianisten hebben in de periode 1905-1935 rollen opgenomen. Ook tientallen (bekende) componisten hebben in de periode 1905-1935 rollen opgenomen.