Herinnering Beleg van Leningrad, 27 januari 1944 – 27 januari 2014

Deel dit bericht:

Met een kleine, maar indrukwekkende fototentoonstelling en een film besteden wij, in samenwerking met de Ambassade van de Russische Federatie, aandacht aan de herdenking van het beleg van Leningrad (dat later de oude naam St. Petersburg weer terugkreeg). Op 27 januari is het 70 jaar geleden dat het Rode Leger Leningrad, na een beleg van 872 dagen en meer dan een miljoen burgerslachtoffers, van de Duitse troepen wist te bevrijden. 

De tentoonstelling bevat 50 foto’s, genomen tijdens en na het beleg van Leningrad en een documentaire film. Ook zijn er brieven van Russische soldaten in opgenomen en hangen er een aantal schilderijen van de kunstenares¬†Tatyana Yassievich, die woont en werkt in Amsterdam en geboren is in Leningrad. Hoe verwoestend de Duitse belegering is geweest en welke enorme inspanningen nadien zijn gedaan om de stad en de paleizen erom heen, zoals de Peterhof, weer op te bouwen, getuigen een aantal foto’s van het gerestaureerde Peterhof, compleet met de magnifieke cascades en waterpartijen, gemaakt door Roland Spek in 2010.

 

Herinneringsbijeenkomst Beleg Leningrad, 27 januari 2014

Voor een muisstille zaal vertelde een overlevende van het beleg van Leningrad op 27 januari haar verhaal. Aan de wand foto’s die getuigen van een onvoorstelbaar lijden en doorzettingsvermogen om te overleven in deze 872 dagen van Duitse belegering. Ook de film Blokkade, door Sergey Loznitsa opnieuw samengesteld uit archiefbeelden, maakte diepe indruk, naast de persoonlijke brieven van schilderes Tatyana Yassievich’s ¬†grootvader uit het bruggehoofd Oranienbaum, een Russische enclave buiten de stad bij de buitenplaats Oranienbaum, in de buurt van het Paleis Peterhof aan de Finse Golf.

 

Blokkade

De tentoonstelling ‘Blokkade’ in ons museum is tot stand gekomen op initiatief van de Russian Federal Agency Rossotrudnichestvo, in samenwerking met het State Memorial Museum of Leningrad Defence and the Siege.

De tentoonstelling zal te zien zijn in de Van de Poll zaal op de 1ste verdieping van Museum Geelvinck, tot en met 28 februari.