Historische piano’s

Lyra
Deel dit bericht:

Denkt u zich in een tijd zonder geluidsdragers, zoals een radio, CD, langspeelplaat of iPad. Muziek moest steeds opnieuw gemaakt worden. De piano vormde daarvoor het instrument bij uitstek, omdat het vrijwel de gehele klankbreedte beslaat. Beethoven heeft een belangrijke invloed gehad op de innovatieve ontwikkeling van de piano in zijn tijd. Het instrument dat Mozart bespeelde klonk heel anders dan de vleugel van Chopin. Beethoven, zoals vele componisten nog steeds, componeerde ook zijn orkestrale werk op zijn piano’s.

Zonder authentieke historische piano’s zouden wij ons geen (klank)beeld meer kunnen vormen van die tijd. Gespeelde muziek vervliegt, tenzij deze wordt vastgelegd op een geluidsdrager. Deze instrumenten vormen de tastbare herinnering aan muziek van hun tijd, zoals een spinet uit 1742, de eerste rechtopstaande piano uit 1796 en één van de oudste in Nederland gebouwde piano’s. Nergens anders in ons land zijn deze historische piano’s te zien. Soms hebben historische piano’s fantastische vormen, zoals een lyra of een giraffe.

Bent u een liefhebber ?!

Dan zult u zien dat de collectie bestaat uit echte juweeltjes van piano’s uit de Nederlandse en Europese muziekgeschiedenis.
En als u geoefend speler bent, laten wij u graag uw gang gaan op een heuse 19e-eeuwse Collard & Collard vleugel om uw kunnen te tonen.

Pianola

Aan het einde van de 19e eeuw werd pianomuziek opgenomen op papieren muziekrollen, een voorloper van onze digitale geluidsdragers. Deze rollen werden op de piano afgespeeld, zodat het leek alsof een geest de toetsen bespeelde. Dit is de pianola, waarvan twee exemplaren bij ons te bewonderen zijn. In dezelfde zaal staan nog meer fantastische uitvindingen van muziekinstrumenten met een vergelijkbare techniek als de piano, zoals de dulcitone, bekend van de muziek bij de stomme film.

Het Geelvinck Pianola Museum Amsterdam is geheel gewijd aan de pianola. De collectie bevat meer dan 30.000 pianolarollen, onder meer bespeeld door bekende componisten, zoals Alexander Skrjabin, maar ook jazz en tango: voor meer informatie klik op Geelvinck Pianola Museum

Pianorestauratie

Deze zolderverdieping is alleen met een spiltrap te bereiken. Hier vindt u ook een groot aantal 18e en 19e eeuwse piano’s, die nog gerestaureerd moeten worden. Een paar keer per week kunt u de restauratoren daadwerkelijk aan het werk zien.

Geïnteresseerd? Bekijk dan de bezoekersinformatie.