ICOMOS: Expeditie Oman, 12 februari

Gepubliceerd op: 5 februari 2014

Expeditie Oman door David Bouman: lezing en flm

In augustus 1763 zeilde het VOC-schip Amstelveen van Batavia naar Kareek in de Perzische Golf. Voor de kust van Oman, bij Ras Madrakah, kwam het schip in dikke mist terecht, liep op een zandbank en verging. Van de bemanning van 105 man, overleefden er slechts 30. Deze 30 schipbreukelingen moesten een barre tocht van 500 kilometer door de woestijn trotseren om weer in de bewoonde wereld terecht te komen.

De schipbreuk en de verschrikkelijke tocht van een maand door de woestijn van Oman is door één van de overlevenden, derde stuurman Cornelis Eyks, opgeschreven. Zijn logboek is bij toeval in 2009 teruggevonden in Zuid-Frankrijk.

In nauwe samenwerking met het Ministerie van Cultuur in Oman en de Nederlandse ambassade in Muscat is een documentairefilm gemaakt over dit boeiende verhaal. Onderdeel van deze film is de zoektocht naar het wrak van de Amstelveen. David Bouman, maritiem archeoloog, die het onderzoek leidde, zal ingaan op het reconstrueren van de vermoedelijke wraklocatie en zoektocht naar het wrak van de Amstelveen. De documentairefilm ‘Expedtion Oman’ (ca. 60 minuten) zal daarbij vertoond worden.

David Bouman is een enthousiast en gepassioneerd maritiem archeoloog die wereldwijd aan maritiem archeologische expedities meewerkt of zelf organiseert. Hij heeft daarbij ervaring als duiker, onderzoeker, fondsenwerver en projectmanager. Zijn maritieme projecten richten zich zowel op het actief zoeken naar historische scheepswrakken als het onderzoeken en opgraven van scheepswrakken. Hij werkt daarbij samen met Ministeries van Cultuur, ambassades en Universiteiten in de betrokken landen.

In 2007 is hij afgestudeerd aan de Vrije Universiteit te Amsterdam (West-Europese Archeologie) en de Universiteit Leiden (specialisatie Maritieme Archeologie). In 2012 heeft hij Maritime Research & Consultancy (MR&C) opgericht. Enerzijds richt MR&C zich op het managen van maritiem archeologische projecten, geofysische survey en archiefonderzoek, anderzijds richt het zich op PR & media activiteiten en fondsenwerving voor maritieme projecten.

Voordat hij zich richtte op zijn passie maritieme archeologie, was Bouman na zijn studie commerciële economie werkzaam in het bedrijfsleven waarin hij verschillende managementfuncties vervulde bij onder meer Johnson & Johnson, KPN en AMREF Flying Doctors.

 

*Let op: de voor ICOMOS-lezingen te gebruiken ingang van het Museum Geelvinck Hinlopen Huis is niet de museumingang als vermeld op de website van het museum maar Herengracht 518sous.

************************************************

De lezing vindt plaats van 19.30 tot 21.30 uur. Vanaf 18.30 uur is er inloop met een informele borrel en maaltijd.

Voor ICOMOS-leden is de lezing vrij toegankelijk. Voor niet-ICOMOS-leden bedragen de kosten voor het bijwonen van de lezing € 5,00. De kosten voor borrel en maaltijd bedragen voor leden en niet-leden € 10,00 per persoon.

Aanmelding voor de lezing en de borrel/maaltijd is noodzakelijk en kan uitsluitend via icomac@icomos.nl

Overzicht