ICOMOS lezing 15 mei: bedreigd erfgoed

Gepubliceerd op: 3 mei 2013
Efgoed is per definitie kwetsbaar, maar is in toenemnde mate ook bedreigd. De ICOMOS lezing van woensdag 15 mei draagt als titel: ‘Erfgoedbehoud in tijden van rampen en (burger)oorlog.Deborah Stolk  / Cultural Emergency Response programma van het Prins Claus Fonds en Erik Klein / Blue Shield en Rijksdienst Cultureel Erfgoed, gaan in op de veiligheid van erfgoed bij calamiteiten als natuurrampen en gewapende conflicten, met als recent voorbeeld de evacuatie van eeuwenoude manuscripten uit Timboektoe.  
 

Blue Shield – het internationale netwerk van experts die zich inzetten bij rampen

Blue Shield ontleent zijn naam aan het blauwwitte schild dat in het Haagse verdrag van 1954 staat omschreven als internationaal herkenningsteken voor speciaal beschermd erfgoed. Maar het is ook de naam van een internationaal netwerk van erfgoedprofessionals, die zich bezighouden met de veiligheid van erfgoed bij calamiteiten als natuurrampen en gewapende conflicten. Hoe heeft Blue Shield zich de afgelopen jaren ontwikkeld, internationaal en nationaal en wat waren de voornaamste activiteiten? Welke rol ziet het nationale BS-comite voor zichzelf weggelegd en met welke partners wordt samengewerkt? Welke activiteiten staan voor de komende tijd op de rol? Een kijkje achter de schermen.

Prins Claus Fonds – Cultural Emergency Response programma: een voorbeeld van gerichte hulp De Malinese stad Timboektoe werd april vorig jaar bezet door islamitische strijders, voerden vervolgens zeer strenge wetten in en hadden het gemunt op het erfgoed van Timboektoe. Begin oktober 2012 besloot het Prins Claus Fonds samen met de lokale partners dat evacuatie van de bijzondere manuscripten die zich al eeuwen in Timboektoe bevonden, onontkoombaar was uit angst dat deze net zoals de Bamyian Boeddha’s vernietigd zouden worden. In oktober 2012 ging een geheime

operatie van start waarbij eeuwenoude manuscripten in het geheim uit de bezette stad werden gesmokkeld. Toen Timboektoe’s bezetter, Ansardine, de manuscripten uiteindelijk haram (onrein) verklaarde, begin januari, was de evacuatie al drie maanden bezig. Zo’n 95 procent van de private collecties, die veel omvangrijker bleker dan mensen ooit hadden gedacht, is geëvacueerd en wordt nu bewaard tot het veilig genoeg is ze te laten terugkeren naar Timboektoe.

Sprekers: 

Erik Kleijn is vice-voorzitter van Blue Shield Nederland en vertegenwoordigt ICOMOS-NL in het bestuur. Hij werkt sinds 1999 als afdelingshoofd bij de huidige Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, sinds 2009 als hoofd Gebouwd Erfgoed. Daarnaast vervult hij bij de Koninklijke Landmacht de reservistenfunctie van Senior-Liaisonofficer Cultureel Erfgoed in de rang van luitenant-kolonel. Voorts bekleedt hij diverse nevenfuncties in de wereld van hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.

Deborah Stolk houdt zich als coordinator van het Cultural Emergency Response programma van het Prins Claus Fond al meer dan vijf jaar bezig met noodhulp voor cultuur overal ter wereld. Specifiek na grote natuurrampen of in conflictsituaties ondersteunt en coördineert zij initiatieven om erfgoed en cultuur te redden vanuit de overtuiging dat cultuur een basisbehoefte is. Deborah heeft Antropologie & Ontwikkelingsstudies gestudeerd aan de Universiteit Leiden en Erfgoedstudies aan de UvA.

 

De lezing vindt plaats van 19.30 tot 21.30 uur. Vanaf 18.30 uur is er inloop met een informele borrel en maaltijd.

*Let op: de voor ICOMOS-lezingen te gebruiken ingang van het Museum Geelvinck Hinlopen Huis is niet de museumingang als vermeld op de website van het museum maar Herengracht 518-sous.

 

Voor ICOMOS-leden is de lezing vrij toegankelijk. Voor niet-ICOMOS-leden bedragen de kosten voor het bijwonen van de lezing € 5,00. De kosten voor borrel en maaltijd bedragen voor leden en niet-leden € 10,00 per persoon.

Aanmelding voor de lezing en de borrel/maaltijd is noodzakelijk en kan via: 

 icomac@icomos.nl

 

Overzicht