ICOMOS Livecast Migratie, Representatie & Sites of Memory, 14 oktober 18.30h Zoom

Deel dit bericht:

De oktoberlezing van ICOMOS past in het thema Oost/West van de Maand van de Geschiedenis. We spreken met Anne Kremers van het Landverhuizersmuseum in Rotterdam (foto) en met Karen Moeskops van het Red Star Line Museum in Antwerpen, beiden gevestigd in het havengebied van een grote stad en betrokken bij  de documentatie van de grote migratiestromen van de laatste anderhalve eeuw.

Migratie, Representatie en Sites of Memory

De musea vertellen de verhalen van mensen die vertrokken naar Amerika en die van elders in deze steden aankwamen en zorg(d)en voor de dynamische, open en superdiverse steden die Antwerpen en Rotterdam nu zijn. Hoe verbinden de musea de historische en huidige lokale verhalen, van de havenarchitectuur, van de scheepvaartmaatschappijen, met het universele gegeven van menselijke mobiliteit?

Rotterdam: FENIX door Anne Kremers

De Fenixloods II te Rotterdam wordt de aankomende jaren de thuisbasis van FENIX. Vanaf de Rotterdamse kades rondom de Fenixloods II vertrokken landverhuizers per boot naar een onbekende wereld. De restauratie van de historische Fenixloods II en de voorbereidingen voor de bouw van een spectaculair uitzichtplatform op het dak, ontworpen door MAD Architects, zijn inmiddels begonnen. In de toekomst brengt FENIX op de bovenverdieping van de loods hedendaagse kunst, fotografie en geschiedenis bijeen om verhalen uit alle tijden en windstreken over vertrek en aankomst te vertellen. Verhalen over hoop, liefde, afscheid en avontuur verteld door mensen die hun koffers hebben gepakt en opnieuw zijn begonnen. Aan het woord: Anne Kremers, directeur FENIX Landverhuizersmuseum, over de vorming van collectie, bouw en inrichting van het museum.

Red Star Line Museum door Karen Moeskops

Het Red Star Line Museum is gevestigd in de authentieke havenloodsen te Antwerpen. Het museum is bekroond met de Vlaamse Cultuurprijs voor Cultureel Erfgoed en is sinds de opening in 2013 een publiekslieveling. Met zijn insteek van persoonlijke verhalen en authentieke locatie vindt het museum aansluiting bij een divers publiek. Participatie vormt het DNA van het museum. Voor de komende jaren staan verschillende initiatieven op stapel om nog meer drempels voor publiek weg te nemen en toe te werken naar meerstemmigheid. Karen Moeskops, directeur van het Red Star Line Museum, neemt ons mee in deze ontwikkelingen.

 Sprekers:

Met ingang van 1 juni 2020 is Anne Kremers benoemd tot directeur FENIX in Rotterdam. Kremers is in haar nieuwe rol zowel verantwoordelijk voor de totstandkoming van het FENIX Landverhuizersmuseum als voor de begane grond van het historisch gebouw waar cultuur, creatief en culinair zullen samenkomen. De afgelopen jaren woonde Kremers in Hong Kong waar zij werkte voor de Chow Tai Fook Art Foundation. Zij was betrokken bij het opzetten van kunst- en designprojecten in Hong Kong en China. Van 2013 tot 2017 gaf Kremers, als jongste museumdirecteur van Nederland, leiding aan Museum Villa Mondriaan in Winterswijk. Ze studeerde Algemene Cultuurwetenschappen in Rotterdam en Kunstgeschiedenis in Leiden.

Karen Moeskops is sinds 2016 directeur van het Antwerpse Red Star Line Museum. Zij was sinds 2009 directeur van Amnesty International Vlaanderen en werkte als marketing- en communicatiemanager bij het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen.

Na haar opleidingen Politieke Wetenschappen en Etudes Spécialisées en Développement in Leuven begon Moeskops na een onderzoeksproject in de Universiteit Antwerpen aan een carrière bij Amnesty International. Zij coördineerde verschillende campagnes, organiseerde een uitgebreide doorlichting van de organisatie en fungeerde later als woordvoerder en als directeur.

************************************************

De lezing vindt plaats van 19.30 tot 21.00 uur.

 Aanmelding voor de lezing is noodzakelijk

en kan uitsluitend via

lezingen@icomos.nl