In Memoriam mr Johan Herman Boerboom (1927-2021) – Steunpilaar van ons Erfgoed

Deel dit bericht:

Tot ons groot verdriet hebben wij 9 maart afscheid moeten nemen van een formidabel mens, met een warm hart voor de erfgoedsector en een niet-aflatend supporter van ons museum: Hans Boerboom sr.

Mr. J.H. Boerboom had een brede belangstelling maat ook grote expertise op vele gebieden, waar zijn liefde voor erfgoed de verbindende factor in was. Zijn belangstelling vormde een caleidoscoop aan thema’s zoals zijn (gecatalogiseerde) boekerij ‘Overijssels Recht en Geschiedenis’, Overijssels zilver (tentoongesteld in diverse musea), porselein, tuinarchitectuur (zijn Engelse landschapstuin bij Gorssel aan de IJssel heeft hij in driekwart eeuw vormgegeven), muziekliefhebber (had een doorlopend abonnement van het Glyndebourne festival), maar ook stadsherstel en stedelijke monumenten (o.a. als bestuurslid van Hendrick de Keyser).

Dat een stad als Deventer de parel van zijn historische binnenstad – het Bergkwartier – heeft weten te behoeden voor kaalslag, is mede te danken aan de inzet van deze grote steunpilaar en maecenas voor ons aller erfgoed.

Hans Boerboom sr. heeft aan de basis gestaan van Museum Geelvinck: hij was onder meer bestuurlijk betrokken bij het Maecenasfonds. Hij was bovendien adviseur bij de tuinaanleg van het Geelvinck Hinlopen Huis in Amsterdam in 1990-1991. Ook heeft hij met raad en daad de opzet van het Geelvinck Muziek Museum Zutphen gesteund.

Hofleverancier Boerboom

Na zijn rechtenstudie in Leiden, kwam hij in 1935 in het familiebedrijf Boerboom met winkels in porselein en galanterie├źn in Deventer en Zwolle. Na het onverwachts overlijden van zijn vader een maand later, namen hij en zijn zuster, Aat Kruyt-Boerboom, de directie over het bedrijf over. In latere jaren legde hij zich steeds meer toe op vastgoed en bekleedde daarnaast vele maatschappelijke bestuursfuncties. In 1985 werd afscheid genomen van het familiebedrijf. Kort voor zijn overlijden, nam Hans Boerboom sr. het initiatief om een boek in eigen beheer te laten samenstellen over het familiebedrijf,”Hofleverancier Boerboom – een begrip in Zwolle en Deventer’, door auteur Joep Boerboom (uitgave Stichting Boerboom – Den Daas, Deventer, 2021).

Hans Boerboom was weduwnaar van Mimi den Daas. Hij was een echte familieman. Zijn grote maatschappelijke inzet werd erkend met zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Wij zullen zijn markante, warme persoonlijkheid en niet-aflatende belangstelling voor ons museum missen.