Prof. Dr. Kees de Jager presenteert nieuwe bundel ‘Terugblik – 2’, op 4 juli 2020 op Texel

Deel dit bericht:

De fameuze sterrenkundige Prof. Dr. Kees de Jager – voor wiens 99ste verjaardag Richard Egarr en Alexandra Nepomnyashchaya op 3 mei hun livestream concert uitvoerden (tevens voor de verjaardag van zijn levensgezellin Margriet Buisman-Boele èn haar zoon Jurn op 26 april) – heeft zijn maandelijkse columns voor Zenit gebundeld in Terugblik – 2′ (opvolger van ‘Terugblik’ uit 2014) en op 4 juli gepresenteerd.

De Sterrenwacht in Utrecht – Lieu de Mémoire

Prof. Dr. C. de Jager (1921) is onlosmakelijk verbonden aan het onderzoek van onze zon, aan de ontwikkkeling van het wetenschappelijk ruimteonderzoek en aan talloze professionele organisaties op dit terrein. Zijn loopbaan is niet alleen uitzonderlijk door de vele decennia die deze omspant, maar ook door de zeer diverse en talrijke functies die Kees de Jager in de loop der jaren vervulde, zoals zijn jarenlange directeurschap van de Sterrenwacht in Utrecht. Zijn lange leven is rijk aan ervaringen, observaties en resultaten. Jaren geleden besloot hij deze op schrift te gaan stellen, wat tot de maandelijkse columns in het tijdschrift Zenit leidde. De Terugblik was geboren en tot op de dag van vandaag levert Kees de Jager elke maand een nieuwe column. Hij weet steeds weer scherpzinnig, humorvol en gepassioneerd te schrijven, wat het lezen van zijn columns en van deze bundel zeer plezierig maakt.

Van Zonnevlammen tot Gilgamesj

De thema’s die Kees de Jager aansnijdt varieren van zonnevlammen en kunstmanen, zijn Indische jeugd, ontmoetingen met astronauten, zijn onderduiktijd op de Sterrenwacht in Utrecht, maar ook zijn leven als directeur van deze Sterrenwacht en anecdotes over zijn voorgangers, de meteoriet van Diepenheim en de hemelstenen in het Gilgamesj epos – om maar een paar onderwerpen te noemen waar Kees de Jager hoogst onderhoudens over schrijft.

(ontleend aan Terugblik – 2, uitgave Stip Media Alkmaar, juni 2020)