Kaoru Iwamura – fortepiano

Kaoru Iwamura  studeerde piano aan de Musashino Academy of Music in Tokio. Tijdens haar studie ontwikkelde zij een grote interesse voor de historische uitvoeringspraktijk, in het bijzonder die van de fortepiano. Haar passie voor de fortepiano bracht haar naar Nederland waar ze zich verder specialiseerde in de fortepiano aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam. Ook studeerde zij een jaar in Mozarteum in Salzburg als Erasmus-uitwisselingsstudent.

Kaoru is de winnares van de Muzio Clementi Award. In 2006 ontving zij de prijs in het Engelse Finchcocks Musical Museum als een specialiste op het gebied van het vroege toetsinstrument. Kaoru is regelmatig te horen in solorecitals en in ensembles in Europa en in Japan. Zij was te horen tijdens de radio live uitzending van AVRO radio 4 in de Spiegelzaal van Het Concertgebouw in Amsterdam in 2008.

Kaoru is mede-initiatiefnemer en zit in de jury van het Geelvinck Pianoforte Festival voor tafelpiano sinds 2011 in Geelvinck Hinlopen huis in Amsterdam. Als bestuurslid van de Stichting Sweelinck Collectie zet zij zich in voor de promotie en het behoud van een unieke verzameling fortepiano’s.

In 2013 werd Kaoru uitgenodigd om een fortepiano recital en masterclass te geven tijdens het Nordic Historical Keyboard Festival in Kuopio, Finland met een beurs van Asahi Shimbun Foundation.

Samen met Dario Macaluso vormt zij een duo dat zowel klassieke als hedendaagse muziek speelt, waarbij de mix van historische gitaar en piano zorgt voor een intieme atmosfeer in de zaal.

In 2008 traden zij samen op in het Fenton House (Londen) en in 2009 speelden Dario en Kaoru samen tijdens een muziekfestival in Sardinië en de concertserie van Antonio Il Verso in Sicilië (Italië). In Nederland waren ze in 2009 te bewonderen in de Maarten Lutherkerk in Amsterdam en tijdens het Honig Breethuis Pianoforte Festival 2009. In oktober 2013 heeft La Corde Vibrante de gelijknamige cd voor het eerst en onder grote belangstelling gepresenteerd tijdens een concerttournee in Japan.

Kaoru vormt samen met Barbara Erdner (viool) en Nina Hitz (cello) het ensemble SOUNDS.

Meer infomatie: www.kaoruplaysfortepiano.com

 

Kaoru Iwamura is a performer on early keyboard instruments. She won the Muzio Clementi Award, presented to her in the British Finchcocks Musical Museum for her subtle performances on keyboard instruments from 1668 to 1866. Kaoru was born in Tokyo, Japan, where she studied piano at the Musashino Academy of Music. Her passion for the fortepiano took her to the Netherlands where she further pursued her interest in historical performance practice at the Koninklijk Conservatorium in The Hague and the Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Kaoru has given recitals in the Netherlands, Great Britain, Austria, Germany and Japan, and was featured in a live broadcast in the Dutch AVRO radio4 network. In 2013 she was invited to give a solo recital and masterclass in the ‘Nordic Historical Keyboard Festival’ in Kuopo, Finland, with a scholarship from the Asahi Shimbun Foundation. As a member of the board of the Sweelinck Collection she is committed to the promotion and preservation of a unique collection of fortepianos in Amsterdam.

Kaoru Iwamura has a website: www.kaoruplaysfortepiano.com