Naomi Tamura – piano

Deel dit bericht:

NAOMI TAMURA (Tokyo 1975) werd als zesjarige aangenomen in de Young Talent Class van de Toho Gakuen Daygaku, een van de meest prestigieuze hogescholen voor muziek in Japan. Zij speelde toen al twee jaar piano en trad in het openbaar op.

Zij kreeg tevens les van Theodor Paraskivesko (piano) en Prof. Teruji Karashima. Zij gaf regelmatig concerten, o.m. op het Karuizawa International Music Festival nabij Nagano en het Kusatsu International Music Festival.

Tijdens haar opleiding vestigde zij extra de aandacht op zich door haar fascinatie voor de Europese muziekcultuur. Zij ontmoette Willem Brons, docent piano aan het Amsterdamse Conservatorium en uitvoerend musicus, die haar in 1994 overhaalde naar Nederland te komen. Zij voltooide in Amsterdam haar conservatoriumopleiding en studeerde voorts Kamermuziek bij de pianist György Sebák (Indiana University) en bij de cellist en muziekpedagoog János Starker (Parijs).

Zij treedt geregeld op als solist met onder andere het Russische repertoire en vertolkt met voorliefde op uiterst subtiele wijze de romantische componisten. Zij heeft een formidabel talent dat zich duidelijk steeds verder ontwikkelt en speelt met een zelden in Nederland gehoorde gevoeligheid en inlevingsvermogen.Daarnaast heeft zij een bloeiende lespraktijk voor veelbelovende leerlingen: Een van hen is recent toegelaten tot het Amsterdamse Conservatorium. Een 10-jarig meisje uit Tokio komt elke drie maanden een week naar Amsterdam voor een intensief lesprogramma.

 

In de media

Op 13 september 2011 opende de Muziektafel van De Witte in Den Haag het herfstseizoen met een optreden van Naomi en de klarinettist Hans Vleeschouwer. Dat het een bijzonder concert zou worden, begrepen de trouwe leden van deze tafel. Eerder al in het voorjaar gaf Naomi een zeer succesvol concert in De Witte en naar aanleiding daarvan ontstond dit tweede concert. Hans Vleeschouwer vond na jaren in Naomi eindelijk de begeleider waar hij zo naar op zoek was. Het geweldige muzikale talent van Naomi en haar grote inlevingsvermogen zouden haar weleens de geschikte kandidaat maken om hem te begeleiden, zo filosofeerde hij na afloop van het eerste concert. En zijn gedachte was juist. Het werd een geweldig concert en een bijzondere avond, dankzij het geweldige spel van beiden. In zeer korte tijd werden de werken ingestudeerd, waaronder: Von Weberns eerste klarinetconcert opus 73 voor klarinet en orkest, bewerkt voor piano, Sonate opus 167 van Saint Saëns, een Hongaarse dans van Reszö Kokai en een prachtig gespeelde czardas van Monti.

Vrij naar recensie in magazine De Witte, nr 6 2011

Radio 4 Pianistenuur

Het programma Pianistenuur van Radio 4 besteedde uitgebreid aandacht aan de CD Un Amour de Piano en noemde deze in eigen beheer uitgegeven CD van uitnemende kwaliteit: het koren wordt hier van het kaf gescheiden. Deze CD behoort duidelijk tot het koren.

Klara

Naomi was onlangs te beluisteren op Klara Concertzender België in een uitzending van De Ambassadeurs, waarin haar de loftrompet werd gestoken.