Ruzanna Nahapetjan – sopraan

RUZANNA NAHAPETJAN is een lyrische sopraan met jarenlange uitgebreide podiumervaring. Zij voltooide haar conservatoriumopleiding klassieke zang aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Naast haar regelmatige uitvoeringen en televisieoptredens als soliste in oratoria en lied recitals, heeft ze inmiddels ook als gediplomeerd zangdocent een grote lespraktijk opgebouwd. Haar repertoire loopt van oratorium tot opera en van klassieke liederen tot folksongs.

De van oorsprong Armeense sopraan Ruzanna Nahapetjan begon haar muziekopleiding in haar geboorteland aan het Music Pedagogical College Yerevan en studeerde koordirectie aan zowel het Jerevan State Conservatory als de Estonian Academy of Music in Tallinn. Zij vervolgde haar opleiding in de Verenigde Staten en studeerde verder aan het Sweelinck Conservatorium bij Lucia Meeuwsen en Margreet Honig. Masterclasses volgde zij bij onder meer Jard van Nes, Maarten Koningsberger, Noelle Barker en Johannette Zomer. Interpretatielessen kreeg zij van Claron McFadden, Max van Egmond en Philip Curtis en operacoaching onder leiding van Jan Slothouwer. Momenteel wordt zij gecoacht door Ellen Schuring.

Ruzanna heeft samengewerkt met dirigenten als Andres Mustonen, Rob Vermeulen, Charles de Wolff, Roy Goodman, Daniel Reuss, Jan-Willem de Vriend en Thijs Kramer.

Als soliste is Ruzanna te horen geweest met orkesten als het Concertgebouw Kamerorkest, het Promenade Orkest, het Philharmonia Amsterdam, Continuo Rotterdam en het Brabants Muzyk Collegie. Bij Bachkoor Holland heeft zij solistische medewerking verleend, onder meer bij cantate 187 ‘Es wartet alles auf dich’ van J.S. Bach en het ‘Utrechter Te Deum’ van Händel.

In 2006 werd zij uitgenodigd als soliste bij het Liszt Ferenc Chorus onder leiding van Peter Scholcz voor de wereldpremière van toen recent ontdekte muziek van Michael Haydn. Dat jaar trad zij ook op tijdens het gerenommeerde ‘Lentefestival’ in Boedapest met werken van onder anderen Franz Liszt. Daarnaast is zij regelmatig solistisch te zien en te beluisteren tijdens TV-optredens voor de Evangelische Omroep.

Ruzanna heeft zich gewijd aan haar passie voor het oratoriumrepertoire. Zij is inmiddels een alom gewaardeerde oratoria soliste. Recentelijk is zij in Nederland te horen geweest in een aantal grote oratoria als ‘Matthäus Passion’, ‘Johannes Passion’, ‘Weihnachts Oratorium’ (Bach), ‘Messiah’, ‘Samson’, ‘Judas Maccabaeus’, ‘Gloria in Bes’ (Händel), ‘Stabat Mater’ (Haydn), ‘Requiem’, ‘Krönungsmesse’, ‘Grosse Messe’ (Mozart), ‘Stabat Mater’ (Dvorak), ‘Oratorio de Noël’ (Saint-Saëns), ‘Die letzten Dinge’ (Spohr).

In het kader van het European Orchestra Festival heeft zij in 2009 gezongen in de ‘Vierde Symfonie’ van Mahler. Datzelfde seizoen heeft zij een tournee gemaakt langs verschillende podia in Estland. Zij geeft regelmatig uitvoeringen in samenwerking met mannenkoren en dirigenten als Freddy Veldkamp, Martin Zonnenberg en Martin Mans.

Ruzanna geeft liedrecitals met pianisten als Roderigo Robles de Medina, David Bollen, David Schlafke en Jeroen Sarphati.

Samen met de Armeense mezzosopraan Lilit Sati vormt zij het duo GIOCONDA. Daarmee brengt zij klassiek repertoire, Oost-Europese muziek, Armeense liederen en gewijde muziek uit haar geboorteland Armenië.

Zij maakt ook deel uit van het barokensemble CON CALORE. In hun gevarieerde programma’s ligt het accent op muziek uit de Duitse, Franse en Italiaanse barok.

Nadere informatie: Ruzanna Nahapetjan

E-mail: r.nahapetjan@gmail.com

www.nahapetjan.com

 

Geelvinck Salon:

In de Geelvinck Salon van 27 september 2015 treedt Ruzanna Nahapatyan op met Lilit Sati in het programma ‘De Verliefde Muze’

In de Geelvinck Salon van 28 februari 2016 treedt Ruzanna op met pianist Roderigo Robles de Medina  met ‘Liefde kent geen Vaderland’