Leerorkest 15 jaar: feestelijk Lustrumconcert in Concertgebouw 17 juni 2020

Deel dit bericht:

Het Leerorkest bestaat 15 jaar en viert zijn Jubileumconcert in het Concertgebouw, niet met 500 kinderen op het podium, maar met een selectie van jonge leerorkestleden en topmusici, als sopraan Tanja Kross en harpist Remy van Kesteren, op 1,5 m. afstand. Onze felicitaties en leve onze samenwerking met het Leerorkest!

Jubileumconcert in Concertgebouw

Het Leerorkest opent het lustrumjaar op woensdag 17 juni met een verrassend programma vanuit Het Concertgebouw samen met topmusici, de wethouder van Amsterdam voor onderwijs en de minister van OCW. De avond ervoor zijn het Leerorkest en de minister al te zien bij Tijd voor Max op NPO1!

Eigenlijk stond op 17 juni een groot lustrumconcert gepland in Het Concertgebouw, met 500 kinderen op het podium, zingend en spelend met het Nederlands Philharmonisch Orkest en meer topmusici. Vanwege de coronamaatregelen is dat uitgesteld naar volgend jaar. Het alternatief is er niet minder om. Dezelfde topmusici werken mee aan een verrassende en feestelijke lustrumopening die via een livestream wordt uitgezonden.

Steun Koningin Máxima

Sinds het eerste bezoek in 2010 van Hare Majesteit Koningin Máxima aan de diploma-uitreiking van Leerorkest-leerlingen in Amsterdam Zuidoost sprak de koningin vaak haar steun uit voor het Leerorkest.

‘Samen muziek maken is een magische ervaring. In een orkest is de klank van elk instrument belangrijk. De kracht zit in het samenspel. Zoveel mogelijk kinderen die kracht laten ervaren: dat is het doel van ‘Kinderen Maken Muziek’. Het instrumentendepot sluit daar uitstekend bij aan en is onze steun ten volle waard!’

H.M. Koningin Máxima, 2013

Muzikale optredens

Dieuwertje Blok en Leerorkest-oprichter Marco de Souza openen samen de uitzending vanuit Het Concertgebouw. Op het programma staan vervolgens muzikale optredens van harpist Remy van Kesteren met musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest, operazangeres Tania Kross en het Dudok Quartet. De kinderen doen mee dankzij een speciale verbinding met de wijken waar zij musiceren. Er is een spraakmakende Grande Finale waarin dankzij speciale opnames alle musici en de kinderen verenigd zijn, in een groots lustrumlied. Freek de Jonge schreef voor ons de tekst.
 

Felicitaties!

Bij de lustrumopening heeft Ingrid van Engelshoven, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een speciale boodschap voor het Leerorkest. Ook Marjolein Moorman, wethouder van Amsterdam voor onderwijs neemt het woord. En er zijn meer bijzondere bijdragen, zoals van Rob Streevelaar, algemeen directeur van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest, Simon Reinink, algemeen directeur van Het Concertgebouw, Marco van de Klundert, directeur Nieuw Vocaal Amsterdam, en van Professor dr. Erik Scherder.

De uitzending blijft terug te zien via Youtube.com/concertgebouw