Museum Geelvinck met het Hexagon Ensemble naar Rusland

Deel dit bericht:

Als uitvloeisel van het Nederland – Rusland Jaar 2013, gaat het Hexagon Ensemble op 9 maart 2014 naar Rusland om een viertal concerten te verzorgen. In de week van 10 – 15 maart treedt het Hexagon op in de concertzalen van drie musea: het Pushkin Literair Museum, het Glinka en het Skryabin Museum. Daarnaast  treden zij ook op in het State Conservatorium in Ufa, Bashkortostan. Museum Geelvinck gaat mee op reis!

Bashkortostan

Wie de opening van onze tentoonstelling ‘1813 – Nederland door de Russen bevrijd’, zal zich het muzikale intermezzo van leden van het Hexagon Ensemble herinneren, in aanwezigheid van de Minister van Cultuur van Bashkortostan, Mw Valentina Latypova. Hieruit is de uitnodiging gevolgd om tijdens de al langer geplande concertreis naar Rusland, behalve Moskou, ook Ufa, de hoofdstad van Bashkortostan, aan te doen.

Moskou:

De drie optredens door het Hexagon Ensemble in Moskou, vinden plaats in de concertzalen van de drie musea waar Museum Geelvinck een intensieve samenwerking mee heeft opgebouwd: het Pushkin Literary Museum, waar wij meer dan 30 bruiklenen van ontvingen voor ‘1813’; met het Glinka Muziekinstrumenten museum, dat ons de trompetten en een trom heeft uitgeleend en met het Skryabin Museum, waarvan wij het eraan gelieerde Europees Skryabin Genootschap in huis hebben.

Deze gebeurtenis is des te meer bijzonder, omdat het 200 jaar geleden Kozakken waren, waaronder een regiment Bashkierse Kozakken, die als frontsoldaten, deelnamen aan  de verdrijving van de Franse bezetting van Nederland. Toen klonk er Kozakse strijdmuziek met trommels en trompetten, nu brengt een Nederlands kamerorkest de muziek van o.a. ‘een Russische componist, Modest Moussorgski, in Rusland ten gehore. ‘Schilderijen van een Tentoonstelling’, oorspronkelijk geschreven voor piano, wordt uitgevoerd in een bewerking door Kees Olthuis: ‘de Verbeelding’, waarin de muziek met geprojecteerde schilderijen samen op gaat. Meer over de Verbeelding, klik hier.

Radio 4: 14 maart 16h. – 19h., live interview

Tussen 10 en 15 maart voert het Hexagon Ensemble in Rusland het project ‘de Verbeelding’ uit in een programma, waarin ook Anton Reicha en W. A. Mozart te horen zijn. Luister op vrijdag 14 maart op Radio 4, naar Podium, tussen 16 en 19h. voor een live interview met het Hexagon Ensemble in Ufa. Museum Geelvinck is erbij!

Programma

Anton Reicha (1770-1836)
Twee Andantes en een Adagio (1817/1819) 12’
fluit-Engelse hoorn-klarinet-fagot-hoorn

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)
Pianoconcert nr. 11 in F groot KV 413 (1782) Arr. Guido Schäfer 25’
piano solo-fluit-hobo-klarinet-fagot-hoorn

Modest Moessorgski (1839-1881)
Schilderijen van een tentoonstelling (1874) Arr. Kees Olthuis 32’
piano-fluit-hobo-klarinet-fagot-hoorn

 

Wat gebeurt er in De Verbeelding

Lokale (amateur)kunstenaars wordt gevraagd schilderijen te maken geïnspireerd door het werk Schilderijen van een Tentoonstelling van Modest Moessorgski. Een selectie van de werken wordt tijdens het concert geprojecteerd en geëxposeerd. Door deze interactieve samenwerking met amateurs, die overigens begeleid worden door lokale docenten op scholen en amateurclubs, beoogt het Hexagon Ensemble om klassieke muziek en beeldende kunst dichter tot elkaar te brengen.

Het werk Schilderijen van een Tentoonstelling (het enige werk na de pauze) is het pièce de résistance van het programma De Verbeelding. Het Hexagon Ensemble voert dit werk uit in een prachtig arrangement van Kees Olthuis. De geschilderde werken kunnen vanaf een uur voor de voorstelling worden bekeken.

Tijdens de voorstelling worden bij elk klinkend tableau de fraaiste werken met behulp van een beamer op een groot scherm geprojecteerd. Het projectiescherm wordt voorzien van een gouden lijst zodat het geprojecteerde werk er ook echt als een ingelijst schilderij uitziet. Ook zal duidelijk zijn dat op deze manier een nieuw potentieel aan bezoekers wordt aangeboord. De ‘schilders’ zullen zeker met hun familie en vrienden naar het optreden komen om hun eigen kunstwerk en dat van anderen te zien tijdens de expositie en tijdens het concert.

Het project ‘De Verbeelding’ is al enige malen in Nederland met veel succes uitgevoerd, bijv. in het Singer Museum in Laren. 

 

Het Hexagon Ensemble is een kamermuziekensemble van topniveau, met een verrassend repertoire en negen succesvolle cd’s.

Het ensemble bestaat uit:

Wout van den Berg (fluit)
Bram Kreeftmeijer (hobo)
Arno van Houtert (klarinet)
Christiaan Boers (hoorn)
Marieke Stordiau (fagot) 
Frank Peters (piano)