Modeaffe – Theater van Papier & Dress to Impress – Kostuums met een verhaal: twee nieuwe tentoonstellingen op Oud-Amelisweerd

Deel dit bericht:

‘Modeaffe – Theater van papier’ toont de komedie Modeaffe op een verbazend nieuwe manier: met poppen van draad en gekleed in papier, gemaakt door kunstenares Isabelle de Borchgrave.

Modeaffe – Theater van papier

Theater van papier toont de komedie Modeaffe op een verbazend nieuwe manier. Modeaffe, geschreven door Frederik de Grote, is een kritische komedie over de dagelijkse gang van zaken aan het hof en zijn etiquette. Een liefdesverhaal vol intriges en familiedrama.

Kunstenaar Isabelle de Borchgrave wekt het verhaal tot leven met feestelijke papieren kostuums. Compleet met poppen, haardracht en kostuums van drie soorten papier. Deze zijn geïnspireerd op kostuums uit de tweede helft van de 18e eeuw en op verschillende portretschilderijen van de 18de-eeuwse Franse schilder Antoine Pesne (1683-1757). Laat je meevoeren door het verhaal van Modeaffe en bewonder alle prachtige kostuums.

Te zien van 21 oktober 2019 t/m 23 februari 2020.

 

Dress to impress – kostuums met een verhaal

Zien en gezien worden in de prachtigste kostuums… Het is van alle tijden. Hoewel de eerste kleding vooral diende om ons warm te houden, ontwikkelde mode zich tot een middel om status en een identiteit uit te dragen. Vanaf 22 november vertellen kostuums, accessoires en foto’s over de identiteit van kasteelheren en -vrouwen in de tentoonstelling Dress to Impress. Kostuums met een verhaal.

In Dress to Impress. Kostuums met een verhaal kunt u zich vergapen aan prachtige historische kostuums uit de Utrechtse kasteelmusea tot aan hedendaagse ontwerpen met een individuele boodschap. Foto’s, kostuums en accessoires vertellen de geschiedenis van de modieuze items en het verhaal van hun drager. Van extravagant gemaskerd bal tot ambtskostuum, en van draagbaar modern tot kunstzinnig maatschappelijk statement. De prachtige kostuums in Pop-up Museum Oud Amelisweerd geven genoeg inspiratie tijdens de feestmaanden!

Naast de bruiklenen van diverse musea en particuliere bruikleengevers is er werk te zien van Trudie van Haaster, Patrick Hiemstra, Manon Boertien, Geeke van Doornen en de Amsterdam Rainbow Dress Foundation.