Musea gaan weer Open – Geelvinck Muziek Museum opent met Virtuele Wandeling

Deel dit bericht:

De musea gaan weer open! Ook het Geelvinck Muziek Museum gaat open – met een virtuele wandeling langs de drie verdiepingen van Huis de Wildeman in Zutphen, waar tot eind 2019 onze collectie te zien en te beluisteren was. Kom kijken hoe het was, ongehinderd door Corona belemmeringen!

Wandeling in 3-D

Kort voor ons vertrek uit Huis de Wildeman, november 2019, hebben wij onze video-producent Michel Agterberg gevraagd door het hele gebouw 3-D foto’s te maken, om zo een impressie te kunnen bewaren, hoe de publiekspresentatie van onze collectie historische piano’s eruit zag.

Work in progress

Zie uw virtuele bezoek als een pre-view, wij doen virtueel de deuren voor u open, maar weet wel, work is still in progress. Het zal even wennen zijn hoe u uw route langs de verschillende ruimtes op de drie verdiepingen uitstippelt; u kiest een verdieping en kunt op de bonnefooi met de pijltjes op de grond rondwandelen en met uw muis overal een 180 graden blik werpen.

Wie in die periode van nog geen drie jaar ons museum heeft bezocht en een of meer concerten heeft meegemaakt, zal de warme, intieme sfeer, mede dankzij ons vrijwilligersteam, zeker missen, maar zal ook herkennen hoe het verhaal van de ontwikkeling van de fortepiano èn de betekenis ervan voor de Europese muziekcultuur, in ons muziekmuseum verteld is en met name door Roland Spek zo smaakvol is vormgegeven.

À la recherche du temps perdu

U komt oude bekenden tegen als de Lyravleugel (Berlijn1830) en paradepaardjes, als de Erard tafelpiano van Marie-Antoinette, (Parijs 1787) en u wilt misschien de achtergrondverhalen nog eens nalezen of hoe het nou ook alweer zal met Beethoven en Zutphen. Wij vragen uw geduld – daar zijn wij nog mee bezig. Wij werken aan de tekstinformatie bij de verschillende instrumenten en willen waar mogelijk, dat aanvullen met hoe het instrument klinkt. Dat is nog toekomstmuziek.

Als op 1 juni de musea in Nederland weer open gaan, willen wij niet achterblijven en u verwelkomen met deze virtuele toegang tot het Geelvinck Muziek Museum, zoals dat in Huis de Wildeman te zien is geweest tussen juni 2017 (daartoe uitgenodigd door het toenmalig College van B&W) tot november 2019 (want de wacht aangezegd door het opvolgende College B&W).

Hoe het zover heeft kunnen komen en Zutphen een muzikale verrijking weer is kwijtgeraakt, ondanks een Open Brief van bezorgde Zutphense burgers en een Petitie die de hele wereld overging, lees daarvoor ons persbericht van 20 oktober 2019. Michel Agterberg ondersteunde ons met een vlammend filmpleidooi.

Harmonieorkest Nieuw Leven uit Steenderen bood ons een Flashmob Benefietconcert aan op 11 juli 2019 en Podium Witteman besteedde op 15 september 2019 uitgebreid aandacht aan de dreigende sluiting van ons museum

Treedt hier binnen in het verleden, voor een kijkje in het Geelvinck Muziek Museum Zutphen van weleer.