Museum Geelvinck was in Rusland met het Hexagon Ensemble

Deel dit bericht:

Dat muziek sterker is dan poltiek bewezen de drie optredens van het Hexagon Ensemble in Moskou en de uitvoering in een bomvolle Philharmonic Hall in Ufa, hoofdstad van Bashkortostan. Vast repertoireonderdeel vormde Moessorgski’s ‘Schilderijen van een Tentoonstelling’. Aan elk optreden hebben kinderen bijgedragen met schilderijen, die tijdens het recital werden geprojecteerd. Elke voorstelling was weer een feest, muzikaal en visueel, met een dol-enthousiast publiek.

Uit de nieuwsbrief van het Hexagon Ensemble:

De afgelopen week reisde het Hexagon Ensemble met groot success door Rusland. In Moskou en Oefa ( hoofdstad van de republiek Bashkortostan) speelde het ensemble het programma De Verbeelding. Net als in Nederland werden speciaal voor deze concerten jonge Russische schilders uitgenodigd om schilderijen te maken gebaseerd op de verschillende tableau’s van Moessorgski’s Schilderijen van een Tentoonstelling. Dit werd in Rusland een enorm succes: de jonge Russische artiesten, ondersteund door hun professionele begeleiders, maakten zo’n 270 prachtige nieuwe schilderijen, die werden geëxposeerd en geprojecteerd tijdens de concerten

Moskou

Na een rondleiding door het Kremlin op maandag 10 maart, speelde het Hexagon haar eerste concert op 11 maart in het Glinka Museum of Musical Culture. Dit bijzondere museum, gewijd aan Mikhail Glinka, de grondlegger van de Russische nationale muziek, herbergt een enorme collectie muziekinstrumenten waaronder een aantal Stradivarius violen (o.a. die van David Oistrach).
Het concert werd zeer enthousiast ontvangen door het publiek, dat bestond uit een gevarieerde mix was van jonge en oudere Moskovieten. Wederom bleek de actieve betrokkenheid van jongeren bij de totstandkoming van de voorstelling en de combinatie van muziek en beeldende kunst een gouden combinatie die uitstekend aanslaat bij zowel meer als minder ervaren concertbezoekers.

Het tweede en derde concert vonden plaats in het Poesjkin Museum en hetSkrjabin Museum. Ook hier enorm positieve reacties, onder andere op het kwintet van de Nederlandse componist Willem Pijper, dat het Hexagon voor de pauze uitvoerde.

Ufa, Bashkortostan

Na een vroege ochtendvlucht naar het oosten van Rusland, ontving de minister van cultuur van Bashkortostan het Hexagon Ensemble op het vliegveld van Ufa, de hoofdstad van deze autonome republiek. In een bomvolle ‘Philharmonic Hall’ trad het ensemble ‘s avonds op. Voor dit concert was door lokale jongeren een enorme hoeveelheid schilderijen gemaakt. Natuurlijk waren deze jonge schilders allemaal aanwezig en regelmatig klonken er enthousiaste kreten van herkenning als er een nieuw schilderij geprojecteerd werd. Veel waardering was er ook voor het welkomstwoord in het Russisch van Frank Peters, die achtereenvolgens voor Ufa TV en Radio 4 uitgebreid over de tournee en de samenwerking met Russische jongeren mocht vertellen.

De Verbeelding in Nederland

Ook het komende seizoen blijft het Hexagon Ensemble samenwerken met (jonge) schilders, onder andere in Schaijk, Blokzijl en Assen.
Bekijk hier de promovideo van het programma De Verbeelding.

Beluister hier de radiodagboeken die op Radio 4 werden uitgezonden in het NTR programma Podium.

Bekijk hier het reisverslag en hier de diavoorstelling op de Hexagon-website.

Bekijk hier  het reisverslag van de tournee naar Rusland op Facebook.