Activiteiten w

Deel dit bericht:

25 juni t/m 3 juli – Tentoonstelling ‘De Tafelpiano’

In een kleine opstelling zal een beeld worden gegeven van de tafelpiano als instrument en de sociaal-maatschappelijke rol van de tafelpiano in de toenmalige emancipatie van de burgerij. Meer informatie.

Za. 25 juni

Dag van de Tafelpiano

11.00 – 17.00

Concours ‘Amsterdam Virtuosi 2011’

Aanstormend talent speelt op historische tafelpiano’s. Lees verder

13.00 (in de pauze)

Causerie door Em.Prof.Dr. Olaf S. van Hees

Em.Prof.Dr. Olaf S. van Hees, mede-initiatiefnemer van de ‘Friends of the Square Piano’, over ‘De Amsterdamse Tafelpiano: symbool van de emancipatie van de burger’. De presentatie wordt op zondag 26 juni om 13.00 en 14.30 uur in ons museum herhaalt als onderdeel van de jaarlijkse Dag van de Amsterdamse Geschiedenis (DAG).

Deze causerie valt in de pauze van het concours ‘Amsterdam Virtuosi 2011’. De spreker neemt de deelnemers mee langs de verschillende fortepiano’s in het museum.

In de golf van verandering die de Franse revolutie teweeg bracht en de basis voor de moderne Westerse maatschappij heeft gelegd, ontwikkelde de tafelpiano – de voorloper van de moderne piano – zich tot het kamermuziekinstrument van de geëmancipeerde burger bij uitstek. Componisten met popidool uitstraling avant la lettre, zoals Mozart en Beethoven, componeerden voor de tafelpiano en hun stukken werden veelvuldig in de huiskamersfeer uitgevoerd, waarmee niet zelden ook een politiek statement werd afgegeven (zoals bij popmuziek in de afgelopen jaren ’60). Naast Londen, Parijs en Wenen, was Amsterdam een belangrijk productiecentrum voor tafelpiano’s en vrijwel ieder zichzelf respecterend welgesteld huishouden in Nederland schafte zich een (tafel)piano aan. Die traditie heeft er toe geleid, dat nog steeds de piano in Nederlandse gezinnen een grote populariteit geniet.

20.00 – 21.30

Compositieconcours Hedendaagse Muziek voor Tafelpiano

Kaoru Iwamura, tafelpiano, samen met Luciana Cuente, sopraan,
Makiko Goto, koto,  Harrie Starreveld op shakuhachi (Japanse fluit) en Cécile Rongen, klarinet
hedendaagse composities van o.a. Yodo Kurahashi, Rob Manthey, Martijn VoorveltMiranda Driessen
en Hans Bakker

Di. 28 juni

15.00 – 17.30

Masterclass tafelpiano (publiek toegankelijk)

door Stanley Hoogland voor deelnemers aan ‘Amsterdam Virtuosi’

Wo. 29 juni

20.00 – 22.00

Winfried Salon (discussieforum)

Discussieforum over de authentieke uitvoeringspraktijk: ‘Oude en Nieuwe Instrumenten’. Dit maal gaat Bart van Oort in discussie met de jonge garde.

Ondermeer met medewerking van de Friends of the Square Piano

Zo. 3 Juli

16.00 – 16.30

Causerie Ronald de Jongh (inclusief discussieronde)

Vioolbouwer Ronald de Jongh richt de spotlights op zijn Amsterdamse collega’s uit de Gouden Eeuw, en plaatst hun kwaliteiten in een Europese context.