Nationale Burendag 2013

Gepubliceerd op: 20 september 2013

Op zaterdag 21 september is het weer de Nationale Burendag. Dit initiatief is gericht op het bij elkaar brengen van buren. Het is overgewaaid uit Frankrijk en werd in 2006 opgezet door het Oranje Fonds samen met Douwe Egberts.

In de afgelopen jaren hebben wij al verschillende malen een Burendag activiteit voor onze buurt georganiseerd: met muziek, met de tuin, met Slow Food Bijenbehoud enz.  En dit jaar met een rondleiding van de buurvrouw-conservator door de tentoonstelling ‘Swart op de Gracht’, die over het slavernijverleden van de grachtengordel gaat. 

 

Buren

Alle buren in het Zeven Bruggenkwartier zijn van harte welkom. De Burendag begint om 11.30 uur. We verzamelen met een kop koffie of thee in de Rembrandtzaal in het souterrain van het museum. Om 12 uur begint de rondleiding. Daarbij is zeker mogelijkheid tot discussie; het onderwerp zet daar ook toe aan. Na afloop schenken wij graag nog een glas wijn. De bijeenkomst eindigt omstreeks 13.30 uur.

 

Aanmelden

De bijeenkomst is gratis, maar u moet zich wel van tevoren aanmelden. Dat kan nog tot zaterdagochtend 10.00 uur op info@geelvinck.nl. Daarna graag even bellen met de kassadesk: 020 – 7155900.

Uw naam wordt geplaatst op de deelnemerslijst bij de kassa. Meldt u zich als buur bij de kassa, dan hoeft u géén entree te betalen. U doet ons een plezier, als u uw Museumkaart of Stadspas meebrengt en bij ons laat inscannen. 

 

Zeven Bruggenkwartier

De grootvader van Sara Hinlopen, de initiatiefrijke koopman – in onze tijd zou hij een projectontwikkelaar zijn genoemd – Joan Huydecoper van Maarsseveen (1599-1661) leverde een concept voor de uitbreiding van de grachtengordel voor het stuk vanaf de Leidsegracht naar de huidige Plantagebuurt. Met dit enorme stadsuitbreidingsproject is vooral de naam van Daniel Stalpaert verbonden. Vanaf 1660 werd de grond bouwrijp gemaakt. Om de grachtengordel werd een aarden vestingomwalling gerealiseerd van ruim 14 kilometer. Reeds in december 1663 – derhalve ook voor onze begrippen binnen een recordtijd (vergelijk dat een met de Noord-Zuidlijn) – was het werk gereed en kon worden begonnen met de verkoop van bouwkavels. 

Het Zeven Bruggenkwartier is de buurt, die tussen Gouden Bocht en de Amstel gerealiseerd werd voor de toenmalige superrijken: de aaneenschakeling van stadspaleizen en grote grachtenhuizen, die nog steeds goeddeels te bewonderen is. De spil wordt gevormd door de Reguliersgracht met de fameuze zeven bruggen. De radialen werden winkelstraten, zoals nu nog de Utrechtsestraat, de Vijzelstraat en de Spiegelstraat. Nog steeds vormt het Zeven Bruggenkwartier een aantrekkelijke combinatie van wonen en werken.  

 

Museum en zijn buren

Ook door het jaar heen zijn de buren van harte welkom in ons museum. De tuin is tijdens de openingsuren van het museum vrij toegankelijk voor buren die in onze tuin even van de rust, de bloemen en het zonnetje willen genieten. 

 

Overzicht