Nederland Dineert – thuis bij Jacoba Elizabeth van Strijen

Gepubliceerd op: 20 november 2015

Wat stond er bij Jacoba Elizabeth van Strijen thuis, in het Geelvinck Hinlopen Huis en later op Kasteel Twickel, op tafel? In ‘Nederland Dineert’, de tentoonstelling over vier eeuwen Nederlandse eet- en tafelcultuur in het Gemeentemuseum Den Haag, vindt je het antwoord: beeldig ‘Deutsche Blumen’ servies uit Meissen, ca. 1769, dat Jacoba Elizabeth wellicht bij haar huwelijk met Carel Georg van Wassenaer Obdam uit Amsterdam heeft meegenomen naar Kasteel Twickel.

 

Jacoba Elizabeth van Strijen: Geelvinck Hinlopen Huis – Kasteel Twickel

Jacoba Elizabeth van Strijen (1742 – 1816) trouwde in 1760 met Dirk Trip Jr. (1734-1763), de enige zoon van Agatha Levina Geelvinck (1701-1761). Toen zijn moeder, die vanaf 1750 in het Geelvinck Hinlopen Huis woonde, in 1762 overleed, verhuisden Dirk en Jacoba met hun gezin naar het Geelvinck Hinlopen Huis. Helaas overleed Dirk al anderhalf jaar later en Jacoba hertrouwde in 1767 met Carel Georg van Wassenaer Obdam (1733 – 1800), de zoon van de diplomaat en componist Unico van Wassenaer Obdam. Zij trok met haar beide kinderen bij hem in op Kasteel Twickel bij Delden en nam uit Amsterdam o.a. haar Meissen Deutsche Blumen servies mee. Carel Georg van Wassenaer heeft als diplomaat in Wenen gewoond, waar het echtpaar ook serviezen heeft aangeschaft, die mee naar Nederland zijn genomen. Na haar dood in 1816 is de inventaris nauwkeurig beschreven en op Kasteel Twickel bewaard gebleven.

jacoba Elizabeth was ook muzikaal en heeft les gehad op klavecimbel en fortepiano. Over het Klavierboek van Jacoba Elizabeth en Quirijn van Strijen: zie http://www.geelvinck.nl/concerten/klavierboek-van-quirijn-en-jacoba-elizabeth-van-strijen-tullia-melandri-fortepiano/

 

Nederland Dineert – vier Eeuwen Tafelcultuur, tentoonstelling in Gemeentemuseum Den Haag

17 oktober 2015  – 28 februari 2016

Tijdens het eten word je verleid via de zintuigen, niet enkel via de smaakpapillen, maar ook visueel, door de presentatie op een mooi gedekte tafel. Prachtig porselein en zilver, glinsterend kristal, fraai damast en kostbare tafeldecoraties gemaakt van suikerwerk. Gemeentemuseum Den Haag brengt met een spectaculaire opstelling van compleet opgetuigde tafels, aangevuld met tekeningen, schilderijen en livreien, de geschiedenis van het dineren bij de rijke elite, bestuurders en het koningshuis binnen onze landsgrenzen tot leven. Een mooie gelegenheid om alvast inspiratie op te doen voor het dekken van de eigen feestelijke kersttafel.

Nederland Dineert toont de bijzondere verhalen over het dineren in de betere kringen. Over eettafels met exquise gerechten en het gezellig samenzijn omringd door bedienend personeel in livreien. Behalve een lust voor het oog is het voor de bezoeker ook een uniek kijkje in de geschiedenis.

De voorwerpen op de gereconstrueerde eettafels horen oorspronkelijk allemaal bij elkaar, van het servies tot de decoraties en ook het meubilair is authentiek. Het gebruikte linnengoed komt uit de linnenkast waar het al sinds de 18de eeuw in ligt.
Een gedekte tafel is uiteraard pas echt af met mooi gevouwen servetten. Vanaf de Renaissance komt het in Europa in de mode om tafellinnen te gebruiken voor het vervaardigen van tafeldecoraties.

De Catalaanse kunstenaar Joan Sallas brengt met zijn virtuoos gevouwen vogels, vissen en konijnen in onze tijd deze ‘vergeten traditie’ weer levend. Speciaal voor de tentoonstelling maakte hij een tiental indrukwekkende constructies.

Een exclusief kijkje in de vorstelijke porselein- en zilverkast zorgt ervoor dat het publiek zich even op het Paleis Noordeinde waant. Topstukken van de tentoonstelling zijn twee complete serviezen, huwelijkscadeaus van koningin Wilhelmina en prins Hendrik, bijzondere bruiklenen uit de collectie van het Koninklijk Huis. De tentoonstelling onthult welk serviesgoed favoriet was bij het koninklijk echtpaar, het modern zilveren of klassiek porseleinen servies.

De tentoonstelling wordt vormgegeven door Maarten Spruyt en Tsur Reshef. De rijk geïllustreerde catalogus Nederland dineert. Vier eeuwen tafelcultuur (€ 34,50) is de eerste publicatie die een betrouwbaar overzicht geeft van 400 jaar Nederlandse tafelcultuur en bevat historische bijdragen van Barend van Benthem, Nicolaas Conijn, Lizet Kruyff, Jet Pijzel-Dommisse, Eva Schimmelpenninck-Hartman, Marleen Willebrands en Sanny de Zoete. De fotografie lag in handen van Erik en Petra Hesmerg. Ook de allerkleinsten zijn niet vergeten met het kinderboek Allemaal aan tafel! van Rindert Kromhout en Margriet Heymans met een bijbehorende tentoonstelling in de kindermuseumzaal.

Tijdens de tentoonstelling ‘Nederland Dineert’ slaan het Gemeentemuseum Den Haag en het Voedingscentrum de handen ineen. Een bijzondere samenwerking waarbij verschillende activiteiten worden georganiseerd. Voor meer informatie www.gemeentemuseum.nl

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij bruiklenen van het Rijksmuseum, Amsterdam Museum, Museum Van Loon, Kastelen Middachten, Amerongen, Twickel en de Haar, Fundatie van Renswoude Utrecht, Koninklijke Verzamelingen Den Haag, RCE/Jachthuis St. Hubertus, Huis der Provincie Arnhem en particuliere collecties.

Zie: http://www.gemeentemuseum.nl/nederland-dineert-vier-eeuwen-tafelcultuur

Overzicht