Nieuw tehuis voor Steinway tafelpiano: Huis Midwoud in West- Friesland

Deel dit bericht:

Met het opheffen van Muziek Museum Zutphen en de gedwongen verhuizing van de collectie, zagen wij ons wel gesteld voor een mega-probleem: waar in korte tijd heen met zoveel instrumenten, waarvan een deel van forse omvang. Gelukkig bood Huis Midwoud ons de gelegenheid een bovenmaatse Steinway tafelpiano in bruikleen te nemen.

Steinway tafelpiano 1869, schenking Jobben-de Lange

Een van de bijzondere en opvallende collectiestukken van Museum Geelvinck is een Steinway tafelpiano, gebouwd in New York, in 1869. Waar in Europa vanaf midden 19de eeuw de bouw van de tafelpiano plaats maakte voor de fortepiano vleugel, bleef er in de VS nog wel vraag naar de tafelpiano, Steinway & Sons was een bouwer die nog lang door is gegaan met tafelpiano’s die qua omvang en geluidsvolume, niet onder deden voor vleugels uit die tijd.

Dankzij een schenking van de heer en mevrouw Jobben-de Lange uit Woerdense verlaat, beschikt Museum Geelvinck over een gerestaureerde Steinway & Sons grand square piano, gebouwd in 1869 in New York. Voor een tafelpiano is het een bijzonder groot exemplaar, met een voor die tijd (midden 19de eeuw) zeer modern gietijzeren frame.

Ook dit prachtige instrument staat nu in Midwoud, waar het binnenkort weer zal klinken tijdens concerten. Het is geweldig om nu ook zo’n totaal anders geconstrueerd instrument met een echt andere pianoklank hier te kunnen laten horen.

Huis Midwoud

Huis Midwoud is het huis van filmconcertpianist Yvo Verschoor, door Yvo zelf verbouwd tot plek voor filmconcerten en andere evenementen. Huis Midwoud, eerder het gemeentehuis van het Noord-Hollandse plaatsje Midwoud, presenteert twee maal per maand concerten en/of lezingen met een link naar geschiedenis. daarbij spelen film en muziek, literatuur, architectuur en de rijke historie van de regio West-Friesland een belangrijke rol.

Om bekendheid te geven aan de diverse activiteiten in Huis Midwoud (Silent Sound Film Concerts, kamermuziek, po√ęzie, literatuur en lezingen) en de programmering van Huis Midwoud, stuurt Yvo geregeld een Nieuwsbrief uit. U kunt ook op de hoogte blijven door een mail te sturen aan info@yvoverschoor.nl

 

Adres: Huis Midwoud
Midwouder Dorpsstraat 17
1679 GB Midwoud

tel: 06 20 97 29 33