Nieuwjaar in Oost en West

Deel dit bericht:
Niet overal en altijd valt het nieuwe jaar op 1 januari. Toen in 1582 Paus Gregorius de Romeinse Juliaanse kalender bijstelde met een paar dagen en daarmee de Gregoriaanse (onze) tijdrekening instelde, ging de Russisch Orthodoxe Kerk daar niet in mee. Zo komt het dat Skryabins’ verjaardag op 6 januari, in Rusland op Eerste Kerstdag valt en het Russisch Nieuwjaar op 13 januari, dat elk jaar gevierd wordt, vroeger in ons museum en sedert een par jaar op de Koninklijke Industrieele Groote Club in Amsterdam. Viert u het met ons mee?
 

Verschillende tijdrekeningen

In het Romeinse Rijk gold de Juliaanse kalender, die een kleine afwijking geeft, zodat door de eeuwen heen de nieuwjaarsavond steeds verder verschuift van de zonnewende. In 1582 is de Juliaanse kalender gecorrigeerd door Paus Gregorianus XIII: de Gregoriaanse kalender.

De Russisch Orthodoxe Kerk heeft deze overstap niet gemaakt, waardoor de Russische (kerkelijke) kalender en de westerse, Gregoriaanse, kalender inmiddels twee weken uit elkaar lopen.

Na de Russische Revolutie is de nationale Russische kalender bijgesteld. Kerkelijke feestdagen, alsook het zogenaamde Russisch Oud Nieuwjaar, worden nog immer volgens de oude, Juliaanse, traditie gevierd. In Rusland valt derhalve het nieuwjaar officieel op 1 januari, maar wordt Oudejaarsavond op 13 januari gevierd. Dit wordt het Russisch Oud Nieuwjaar genoemd.

Omdat er twee uur tijdsverschil tussen Nederland en Moskou is, wordt tijdens de Russische Oud Nieuwjaarsontvangst in Amsterdam traditioneel om 21.00 uur (met het tijdsverschil van drie uur: middernacht in Moskou) het glas vodka geheven.

 

Oud-Russisch Nieuwjaarsviering

Traditiegetrouw wordt op 13 januari het Russisch Oud Nieuwjaar gevierd op de Koninklijke Industrieele Groote Club / IGC op de Dam in Amsterdam. De organisatie ligt in handen van de IGC Rusland- en GOS Tafel en is bedoeld voor leden van de IGC, de Russische diaspora en allen die zich met Rusland, Belarus, Oekraïne en andere GOS-landen verbonden voelen.
 
De Rusland en GOS Tafel
 

De Rusland & GOS Tafel is een informeel ontmoetingspunt voor iedereen met interesse in Rusland en het Europese deel van het GOS.

De tafel richt zich op handel, industrie, haven en de financiële sector, alsook op cultuur, wetenschap en sport. De bijeenkomsten beogen de uitwisseling van ervaringen en ‘best practices’ bij het zakendoen met Rusland.

Drie tot vier maal per seizoen wordt een informatieve borrelbijeenkomst met lezing en aansluitend voor wie wil een diner georganiseerd, alsmede de bekende bijeenkomst ter gelegenheid van het Russisch Oud Nieuwjaar, jaarlijks op 13 januari.

 

Russisch Oud Nieuwjaar 2014:

Elk jaar trekt de viering van het Russisch Oud Nieuwjaar vele bezoekers en wordt de limiet van het aantal gasten dat de IGC kan toelaten, al snel behaald. Wilt u bij deze viering aanwezig zijn, dan kunt u kaarten bestellen via de website van de Ruslandtafel.