Oud Amelisweerd gaat open als pop-up museum met collecties uit vijf Utrechtse kastelen en buitenplaatsen

Deel dit bericht:

Op initiatief van Museum Huis Doorn, gesteund door de partners van de Stichting Samenwerkende Kasteelmusea Utrecht (SSKU: Kasteel de Haar, Slot Zuylen, Kasteel Amerongen), wordt in landhuis Oud Amelisweerd een pop-up museum geopend: Pop-up Museum Oud Amelisweerd.

Op vrijdag 26 april hebben Herman Sietsma, directeur-bestuurder van Museum Huis Doorn, en Victor Everhardt, wethouder van Vastgoed van de Gemeente Utrecht, de overeenkomst getekend in het bijzijn van Anke Klein, wethouder van Cultuur en Erfgoed, voor in eerste instantie de duur van een jaar.

Utrechtse schatkamers

In het Pop-up Museum zullen de schatten uit de depots – normaal gesproken niet te zien voor het publiek – van de Utrechtse Kasteelmusea tentoongesteld worden. Het Pop-up Museum krijgt op verschillende manieren een verbindende rol. De collecties van de Utrechtse Kasteelmusea komen er samen en worden in een nieuwe context getoond, waardoor de objecten op nieuwe manieren begrepen en gewaardeerd kunnen worden. Daarbij wordt in het oog gehouden dat het landhuis zelf ook bijzonder erfgoed is met een unieke geschiedenis.

De presentaties in de vele kamers zullen zich niet beperken tot oude kunst, maar door combinaties met moderne kunst een verstilling in de tijd zijn. In die verstilling vloeit het huis samen met de prachtige natuur waardoor het wordt omgeven. Het Pop-up Museum zal dus een knooppunt zijn waar mens, natuur, kunst en tijd elkaar ontmoeten. Het Pop-up Museum opent op maandag 10 juni 2019 voor het publiek tijdens de landelijke Dag van het Kasteel. (einde persbericht)

Muziek op Oud Amelisweerd

Het is een oude traditie dat er in de tuin-of muziekkamer op kastelen en buitenplaatsen werd gemusiceerd. Zo staat er een Erard vleugel op Slot Zuylen en heeft Kasteel Amerongen maar liefst drie historische instrumenten, die nog uit de familie stammen.

Collectie Geelvinck Muziek Museum

Enige tijd geleden heeft Kasteel Amerongen een Weense vleugel (Hoxa, ca. 1860) geschonken. Hieruit is een samenwerking ontstaan (zoals het concert van Tomasz Ritter op 5 maart 2019), die nu uitgebreid kan worden naar de presentatie op Oud Amelisweerd. Wij zijn in overleg welke vorm deze samenwerking kan gaan krijgen, zoals het organiseren van concerten, maar ook het plaatsen van een of meerdere historische piano’s – een mooiere symbiose met de kwetsbare,18de eeuwse Chinese papierbehangsels is nauwelijks denkbaar!