‘Over René Samson Gesproken’ You-tube Componist René Samson (1948-2019) nu online te zien

Deel dit bericht:

Tot groot verdriet van zijn familie, vrienden, musici en vele bewonderaars van zijn muziek, overleed de Surinaams-Joodse componist René Samson geheel onverwacht in 2019. René heeft ook een prachtige compositie geschreven voor gitaar en tafelpiano ‘Waterspel’, voor onze Geelvinck 2013 Call for Compositions. Een biografie en In Memoriam zie hier.

Over René Samson gesproken

De Stichting René Samson, opgericht door zijn vrienden na René’s overlijden op 5 juli 2019,  plaatst nu een video online, waarin zes composities van Rene worden uitgelicht en uitgevoerd door een aantal van René’s muzikale vrienden: celliste Doris Hochscheid, pianisten Frans van Ruth en Shuann Chai, violiste Jacobien Rozemond, fluitiste Marieke Franssen en bariton Mattijs van de Woerd

‘Over René Samson gesproken’

In de 5de Nieuwsbrief van de ‘Stichting René Samson’ 28 februari 2021, schrijven de initiatiefnemers:

Beste vrienden, bekenden en bewonderaars van René Samson,

Vanaf nu kunt u op ons YouTube-kanaal kijken naar Over René Samson gesproken. In deze korte documentaire van filmmaker Eric de Clercq worden zes composities van René besproken door zes musici die ze hebben uitgevoerd.

Het oeuvre van René Samson is rijk en gevarieerd. Ieder stuk heeft een uitgesproken karakter en draagt een eigen verhaal met zich mee. In Over René Samson gesproken worden zes van deze stukken uitgelicht in woord, beeld en klank. Celliste Doris Hochscheid, pianisten Frans van Ruth en Shuann Chai, violiste Jacobien Rozemond, fluitiste Marieke Franssen en bariton Mattijs van de Woerd vertellen over de ontstaansgeschiedenis van de Sonate voor cello en piano (1999), Elef Lajla We-Lajla (2000), ‘Regardant… écoutant…’ (2004), Walking into Clarity (2012), Butternut Squash Za’atar (2015) en We’ll never let you down (2019). Zes stukken van zeer uiteenlopend karakter, die een veelzeggende indruk geven van René als persoon en als componist.

Over René Samson gesproken is Nederlands en Engels gesproken én ondertiteld, en is op ieder gewenst moment terug te kijken op YouTube. (Klik voor ondertitels op het ondertiteling-pictogram, links van het tandwiel ‘instellingen’.) Wij wensen u veel plezier!

De foto’s in deze nieuwsbrief zijn genomen in het Zuid-Franse Grignan, na de première van de liederencyclus ‘Regardant… écoutant…’ in 2006 (fotocredit: Annelies Kok – van Leengoed). We zien René, Jacobien Rozemond, Doris Hochscheid, Frans van Ruth, sopraan Valérie Guillorit en dichter Philippe Jaccottet, wiens verzen de basis vormden voor “Regardant… écoutant…  Jaccottet overleed deze week op 95-jarige leeftijd in Grignan, zijn woonplaats.

Zoals altijd veel dank aan al diegenen die de afgelopen tijd een donatie hebben gedaan aan de Stichting René Samson. Uw ondersteuning wordt zeer op prijs gesteld! De Stichting beschikt over de Culturele ANBI-status, waardoor donaties extra fiscaal aftrekbaar zijn. Op de website van de Stichting René Samson vindt u meer informatie over haar doelstellingen en activiteiten. Doneren kan via onze voorlopige bankrekening (NL39 BUNQ 2043 1706 00 t.n.v. Thomer Gil) of via de donatiepagina op onze website.

Met vriendelijke groeten, ook namens de initiatiefgroep,

Het bestuur van Stichting René Samson
Theo Kemperman, voorzitter  |  Thomer Gil, penningmeester en secretaris
|  Annelies Kok – van Leengoed, lid

Initiatiefgroep
Mattijs van de Woerd  |  Doris Hochscheid  |  Frans van Ruth  |  Shuann Chai
|  Ken Gould  |  Jaron Samson  |  Hanna Samson