De Mannenzaal
Westsingel 47
3811 BB, Amersfoort

De Mannenzaal

De Mannenzaal is gelegen in de historische binnenstad van Amersfoort, t.o. museum Flehite.

De Kapel uit 1390 met z’n prachtige boogramen is intiem en ingericht voor divers gebruik.
Bij binnenkomst ga je terug in de tijd en kan je je een voorstelling maken hoe men hier vroeger gewoond heeft.

Geschiedenis

Vanaf 1390 was het St. Pieters Gasthuis een tehuis, waar zieken en oude mensen werden verzorgd. Na een fusie met het Bloklandsgasthuis in de 19e eeuw, was hier een complex ontstaan met een aparte Mannen- en Vrouwenzaal, een kapel, aparte eetzalen, een Regentenhuis en diverse bijgebouwen.

Toch voldeed het complex rond 1900 niet meer aan de eisen van die tijd en de gemeente besloot in 1907 over te gaan tot sloop en nieuwbouw (dit is het huidige St. Pieters & Bloklands Gasthuis aan de Davidshof).

Dankzij ingrijpen van o.a. rijksbouwmeester dr. P.J.H. Cuijpers werd de Mannenzaal en de Kapel gespaard van sloop.

In de Mannenzaal zijn de bedsteden van 22 mannelijke gastelingen bewaard gebleven, echt uniek voor Europa.

De Kapel is intiem en tot voor kort werd deze ruimte nog gehuurd door een kerkgemeenschap en werd er elke week een kerkdienst gehouden.

Gedurende 2 maanden per jaar – in de maanden juli en augustus – vertellen de rolspelers van de Stichting Levende Historie het verhaal van de gastelingen in de Mannenzaal. Zij doen het leven in het gasthuis in 1907 weer tot leven komen! Terwijl u luistert naar de boeiende verhalen van deze oude mannen en de binnenmoeder die hun verzorgt, krijgt u een idee hoe men hier vroeger leefde.