Sint Aegtenkapel, centrum voor muziek en fotografie
't Zand 37
3811 GB, Amersfoort

Sint Aegtenkapel, centrum voor muziek en fotografie

De Sint Aegtenkapel ontwikkelt zich tot een vernieuwend centrum voor muziek en fotografie. Het wordt een plek waar internationale en regionale fotografen hun werk tentoonstellen. Daarnaast gaan we een breed scala aan muziek brengen van licht tot klassiek. Van lokaal tot internationaal. De Sint Aegtenkapel biedt hiervoor een unieke ambiance.


We gaan actief op zoek naar nieuwe manieren om muziek en fotografie samen te laten smelten. Of te laten botsen. We gaan experimenteren met nieuwe tentoonstellingsvormen. We gaan fotografen en muzikanten en componisten uitdagen om samen iets te creëren.

 

De St. Aegtenkapel is een intieme en sfeervolle middeleeuwse kapel. De kapel ligt aan de stadsgracht in het historisch hart van Amersfoort. Houten gewelven, hoge ramen, fraaie kroonluchters; ze creëren samen een stijlvolle monumentale uitstraling. De kapel is verdeeld in twee verdiepingen van gelijke grootte.

 

De St. Aegtenkapel werd in 1410 gebouwd en is het enige restant van het vroegere kloostercomplex dat al vanaf 1399 bestond. Tijdens de restauratie werd ontdekt dat de kapel reeds eeuwen her door een vloer in twee helften verdeeld moet zijn geweest. De westzijde was voorzien van een tussenverdieping, waardoor kloosterlingen en leken gescheiden van elkaar de dienst konden bijwonen.  Dit monumentale pand is een van de mooiste en oudste monumenten van Amersfoort.