Uilenburgersjoel
Nieuwe Uilenburgerstraat 91
1011 LM, Amsterdam

Bezoek De Uilenburgersjoel op Facebook

Uilenburgersjoel

De Uilenburgersjoel is één van de weinige gebouwen, die overgebleven is in de eens zo levendige joodse buurt.

Via een toegangspoort aan de Nieuwe Uilenburgerstaat kom je op een verstild voorpleintje, om dan deze fraai gerestaureerde, voormalige synagoge van de Hoogduitse Gemeente, gebouwd in 1766, te betreden.

Het gebouw is in 2015 volledig gerenoveerd. Het Uilenburgersjoel-team schrijft: “Zo is er een nieuwe lift geplaatst, de inrichting is flexibeler en het trappenhuis is onder handen genomen. Met als resultaat een monumentaal pand met moderne faciliteiten. De Uilenburgersjoel is in oude luister hersteld en tegelijkertijd modern: open, toegankelijk en voor een breed scala aan activiteiten bruikbaar. Het pand heeft een sociale functie, een plek waar mensen elkaar treffen, waar zij samenkomen voor sociale of culturele activiteiten. We organiseren regelmatig concerten, lezingen, workshops en exposities. Samen creëren we een bijzondere plaats voor memorabele herinneringen van morgen”.

Wandelconcert 2016

Op 4 september 2016 vormt de Uilenburger Sjoel een van de drie locaties voor het Wandelconcert door de oude joodse buurt. De deelnemers wandelen langs drie bijzondere plekken in deze bijzondere buurt in hartje Amsterdam, met zo’n rijke en veelbewogen geschiedenis. Drie gerenommeerde ensembles oude muziek spelen een repertoire, met een directe relatie tot de locatie: het Rembrandthuis met Camerata Trajectina, de Portugese Synagoge met BRISK en de UIlenburger Sjoel met Musica Amphion. Lees meer