REMA Symposium in Den Haag, 22 – 24 maart 2017

Het Koninklijk Conservatorium in Den Haag was afgelopen week gastheer voor de internationale conferentie van REMA, het Europees Netwerk voor Oude Muziek. Hoofdthema was de wijze waarop conservatoria in Europa hun opledingen vorm geven. Eigenlijk gaat het om de vraag hoe de ‘Oude Muziek’ ook de muziek van de 21ste eeuw is en blijft. De uitvoering van het European Union Baroque Orchestra (door Brexit nu van Londen naar Antwerpen verhuisd), in de Lutherse kerk, gaf in elk geval blijk van een hoge kwaliteit en een onverwoestbaar elan !

 

REMA International Conference The Hage 2017:
Naast plenaire zittingen, parallel sessies  en break-out werkgroepen, was er ruimte ingeruimd voor diverse muzikale showcases van jonge ensembles oude muziek, die van een verbluffend hoog niveau getuigden, zoals Ensemble Prisma met Alon Sariel op mandoline. Indrukwekkend was het concert in de Haagse Oud-Katholieke kerk, ‘Un Office des Ténèbres à L’Abbaye aux Bois’ van M.A. Charpentier, prachtig meerstemmig gezongen en op oude instrumenten begeleid als theorbe en luit, door studenten van het KC Den Haag.

‘What’s out there? – Presentations by REMA members’
In het onderdeel ‘What’s out there? – Presentations by REMA members’, maakten we onder meer kennis met de ‘Operabus’ – bringing Music everywhere, door Mary-Do Trompette, een manier om muziek op een zeer toegankelijke wijze naar de verste uithoeken van Frankrijk en wellicht wel daarbuiten, te brengen.

In zijn presentatie ‘Geelvinck MuziekMuseum – or why performing on historic pianos matters’, bracht Jurn Buisman een bevlogen betoog over hoe belangrijk het is voor musicus èn publiek te ervaren hoe muziek geklonken kan hebben in de tijd van de componist; muziek en instrumenten waar het patina van de tijd aan hangt:  piano’s met karakter – muziek met een verhaal.

REMA-Radio
REMA-radio is hèt kanaal voor het Europa-breed uitzenden van muzikale initiatieven door REMA-leden.

Museum Geelvinck gaat opnames van onze vorige festivals  en komende muzikale evenementen via REMA-radio verspreiden.

www.remaradio.eu