Restauratie Georg Haschka Jr., Wenen, 1825 klaar voor Early Music Day 2021

Deel dit bericht:

Net klaar om zondag 21 maart aan de muzikale vreugde van de viering van de Early Music Day bij te dragen: de fraaie Georg Haschka, Wenen ca. 1825, gerestaureerd door Gijs Wilderom in Amsterdam.

Janitsaren-roffel en bel

Het instrument is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een sensatie voor het oor met zijn vijf pedalen, waaronder een voor een zg. Janitsaren-effect. Het jonge, Russische Hammertime Duo (Olga Matieva en Nikolai Martynov) laat de Haschka klinken als een waar fanfare-orkest (locatie Atelier Gijs Wilderom).

https://youtu.be/vP9fjY4Ksbg

REMA Early Music Day 21 maart 2021

Op 21 maart 2021 worden door REMA leden niet alleen in Europa, maar over de hele wereld muzikale evenementen georganiseerd. Voor een overzicht klik hier

Beleg van Wenen 1683

Extra pedalen toevoegen voor special effects hebben Mozart en Beethoven al geïnspireerd. In Mozarts Rondo à la Turca en Beethovens ‘Turkse Mars’ draagt het drumpedaal met bel al bij aan het ‘Oriëntaals-Turkse’ karakter van deze composities. De populariteit van dit soort muziek is terug te voeren op de diepe indruk die het beleg van Wenen door de Ottomaanse legers van Sultan Mehmet IV, onder aanvoering van de Grootvizier Kara Moestafa, in Europa maakte. De Ottomaanse legers met hun Janitsaren keurkorpsen, werden begeleid en aangevuurd door militaire muziekkorpsen met trommels, bekkens, pauken en de schellenboom met belletjes en pluim van paardenhaar.

Colt Collection

Bij de veiling van de belangrijkste Britse  privé collectie van historische piano’s, de Colt Collection van Charles F. Colt (1911-1985), in 2018, konden wij twee Weense Haschka fortepiano’s verwerven, een van vader Georg Haschka sr. uit ca 1815 en de ander van zijn zoon Georg Haschka jr, uit ca 1825 (die ook heeft deel uitgemaakt van de collectie van het Germanisches Nationalmuseum Neurenberg). Deze Haschka jr.  heeft vijf pedalen, die van vader Haschka zelfs zeven en beiden zijn voorzien van Janitsaren- drum en -bel.