Review: Luke Welch Laat de Collard&Collard zingen, Zutphense Koerant 01-10-2018

Deel dit bericht:

Op zaterdag 29 september heeft men in Geelvinck Muziek Museum in Zutphen geluisterd naar een concert van Luke Welch. Staande ovatie!

 

Luke, een jonge enthousiaste en zeer sympatieke Canadese pianist steelde de harten van de aanwezigen met zijn spel, in een goed gevulde zaal. Alhoewel hij een jetlag had, net een cd-pname achter de rug, speelde hij de sterren van de hemel op de Collard & Collard uit 1840-1850.

Beethoven, Chopin en Schumann schudde hij uit zijn mouw alsof het niets was. Diepgang, mooie fraseringen en muzikaliteit zijn woorden die zeker van toepassing zijn. De twee Rondo’s van Beethoven werden gracieus en zangerig gespeeld. De bijzondere 12e pianosonate, die een afwijkende sonatevorm heeft, lichtte Luke toe en elke noot kreeg de aandacht die hij verdiende. Het bijzondere aan deze sonate is dat hij begint met Variaties, en het derde deel is een ‘Marche Funebre’, die Chopin later inspireerde tot het componeren van zijn Marche Funebre. Een bewerking van dit derde deel werd uitgevoerd tijdens de begrafenis van Beethoven.

Het Scherzo no 1 door Chopin gecomponeerd speelde Luke snel en vurig. Het Andantino uit de Nocturne opus 48 in fis klein is een van de bekendere onder de 21 nocturnes die Chopin schreef. De telkens terugkerende lyrische melodie in deze Nocturne liet Luke goed naar voren komen. Als laatste werd Schumann’s ‘Faschinksschwank aus Wien’ Op.26 gespeeld. Zeer levendig en met veel energie werden de vijf delen uitgevoerd.

Het publiek was lyrisch over dit concert en uitte zich door bravo’s, wow’s en andere superlatieven. En wat deed Luke als Bis als extraatje? Louis Armstrong’s What A Wonderful World. En hiermee speelde hij recht in het hart en kreeg het voor elkaar dat de bezoekers vanzelf meezongen.

Denkt u nu, hier had ik wel bij willen zijn? Schrijft u zich in voor de nieuwsbrief of raadpleeg de concertagenda: www.geelvinck.n

 

Auteur: Anneleis Rhebergen
bron:: Zutphense Koerier 01-10-18
https://www.zutphensekoerier.nl/nieuws/algemeen/531004/luke-welch-laat-de-collard-collard-zingen-?redir