MuseumN8

Mn8 2015: 1815 – Feest! Napoleon is verslagen bij Waterloo!

De familie in het Geelvinck Hinlopen Huis viert feest: Napoleon is overwonnen, de gehate Fransen het land uit gejaagd en we hebben een nieuwe vorst: Willem I.
Reden voor de familie om een groot feest aan te richten, met zang en dans en allerlei vermaak: de roulettetafel wordt weer tevoorschijn gehaald; er wordt gemusiceerd, gezongen en het glas geheven op de Overwinning en de Held van Waterloo: Kroonprins Willem Frederik van Oranje Nassau.

Gasten komen zelfs van buiten Amsterdam, zoals de families Breet en Honig, die per koets uit Zaandijk zijn gearriveerd!

Samen met de Jane Austen Society NL dansen we de nacht door.
In de bibliotheek staat de roulettetafel opgesteld, er worden ouderwetse lekkernijen rondgedeeld, lang vergeten spelletjes gespeeld en geurzakjes gemaakt voor je linnengoed.

In het Café de Nuit kunnen we bijkomen met koffie/thee en taart.

Uitvoerenden:
Kaoru Iwamura en Tullia Melandri spelen op fortepiano
Guy Sonnen vertelt en zingt.
dansers en danseressen van de Jane Austen Society Nl. voeren Regency contredances uit

Programma:
Contredances: tot 23 uur
Muziek en zang: tot 24 uur.
Muziek op fortepiano: tot 2 uur
Café de Nuit: van 19 – 2 uur

Kaartjes:
http://museumnacht.amsterdam/tickets/

 

Mn8 2014: Een Frivole Nacht op de Gracht

Het werd nog laat, die nacht. Om twee uur sloten wij de deuren, na 2141 bezoekers een indruk gegeven te hebben van hoe bewoners van de grachtengordel zich vermaakten in vroeger tijden.

In onze tentoonstelling ‘Pret op Stand – Vertier van Toen’, neemt Museum Geelvinck je mee naar het entertainment van de 18de en 19de eeuw. Tijdens onze ‘Frivole Nacht op de Gracht’ maakten de Mn8bezoekers kennis met lang vergeten bordspelletjes, leerden ze geurzakjes te maken voor tussen je linnengoed en kon je gokken op een authentieke 19de eeuwse roulettetafel.

Er werd ook muziek gemaakt en gedanst. Leden van de Jane Austen Society, gekleed in beeldige Empire gewaden, voerden Regency dansen uit, begeleid door muziek op fortepiano door Tullia Melandri. Tussendoor was er gelegenheid voor het Mn8publiek om met de contredanses mee te dansen.

 

Mn8 2013: 1813 – Help, de Kozakken komen!!
Het is 1813, Napoleons leger is net verslagen bij Leipzig en de gevreesde Russische Kozakken staan klaar om de Fransen te verdrijven. Het is onrustig in de stad, het gerucht gaat dat de Kozakken al voor Amsterdam staan. Het Geelvinck is in rep en roer. In 2013 is het Nederland-Rusland jaar en 200 jaar geleden dat de erfgenamen van de bouwheer van het Geelvinck hun huis definitief verlieten.
2 november 1813: een roerige nacht in de stad
Tijdens de Museumnacht op zaterdag 2 november 2013 bent u weer van harte welkom in het Geelvinck Hinlopen Huis. Het is  een roerige 2 novembernacht in 1813. Bij het huis van Geelvinck brandt nog licht. Daar zijn enige vooraanstaande Amsterdamse burgers bijeen om zich te beraden over de situatie en hoe deze in de hand te houden, en zowel het gepeupel als de Fransen rustig te houden. Maar wat als de Kozakken echt voor de deur staan? Bij de regentenfamilies moeten Kozakse officieren in hun grachtenpaleis worden ingekwartierd. Aan de theetafel wordt naarstig bediscussieerd hoe dit gaat uitpakken. Zijn het ongemanierde, woeste Basjkieren of misschien wel charmante jonge ruiters? En wat eten Kozakken of koken ze hun eigen potje? Hoe zeg je ‘Goedemorgen’ in het Kozaks als je een van hen op de trap tegen komt?

IIn het Café de Nuit, waar Russische Borsjt soep en warme glühwein te krijgen is, is de opmars van de Kozakken op een scherm te volgen.

2012: 1812 – Afscheidsbal ter gelegenheid van het vertrek van Johanna Geelvinck als hofdame van Hortense de Beauharnais

We gaan terug naar de tijd van Lodewijk Napoleon, Koning van Holland. Johanna Albertina Geelvinck, is zojuist tot hofdame van Koningin Hortense de Beauharnais, echtgenote van Lodewijk Napoleon, benoemd en zal weldra naar het buitenland vertrekken. Ter gelegenheid van Johanna’s vertrek heeft de familie een groot aantal gasten uitgenodigd voor een soiree met poëzie, zang, muziek, dans en Balkonscene! En daar is de Koning zelf! Sa Majesté, Koning Lodewijk Napoleon heeft Johanna aan de arm genomen en geleidt haar galant naar de danszaal. Er wordt gedanst en gezongen. De Scotttish Songs van Haydn, dè popsongs uit de tijd, worden uit volle borst meegezongen.
Dans de contredanses mee onder begeleiding van de Jane Austen Society. De familie serveert een kopje geurige thee aan de gasten, vergezeld van snoeperijen uit vroeger tijden. ‘De Gegoede Burgervereniging Het Salet 1795 -1815‘ ziet toe op de passende kledij van de gasten op Johanna’s afscheidsfeest.

 

Mn8 2011: 1811 –  Soiréé ter ere van het bezoek van schrijfster Jane Austen aan het Geelvinck Hinlopen Huis

Ter gelegenheid van het verwachte bezoek van Jane Austen, waren op 5 november 2011 de 1903 bezoekers van de MuseumN8 te gast op onze Soirée, voor een kopje thee, muziek en dans. We dronken thee in de Rode Kamer, converseerden over de dingen van de dag in de roerige tijden van 1811, toen Jane Austen haar ‘Pride and Prejustice’ schreef, en maakten ons nuttig met het fabriceren van geurzakjes en pomanders (voor het beddegoed van onze gasten die, gezien het late uur, wel zouden blijven overnachten). De familie Breet, woonachtig in het Honig Breethuis in Zaandijk, zullen zeker van deze gelegenheid gebruik maken; het is te laat om op dit nachtelijk uur nog met de koets naar de Zaanstreek te vertrekken.

De heren trokken zich terug voor het roken van een pijpje in de Bibliotheek en in de Blauwe Kamer werd gemusiceerd op de tafelpiano met muziek van Haydn, zoals zijn ondeugende Scottisch Songs, zeer geliefd in huize Austen. Natuurlijk lieten wij ons en enige bezoekers verleiden tot een country dance (verbastering van het franse contre-danse), waarbij de dansparen in twee rijen tegenover elkaar verschillende dansfiguren maken. Zeer en vogue tijdens de Empire-tijd.

Na het dansen was er de mogelijkheid weer tot zichzelf te komen in het Café de Nuit, in het Geelvinck souterrain, voor koffie, thee en taart.

De Jane Austen Society verleende haar stijlvolle medewerking aan deze Soirée; voor meer informatie: klik hier

Voor meer informatie over de MuseumN8: klik hier