Steven Faber – piano & Heleen Koele – sopraan: Debussy ‘Plaisir est morte’

Deel dit bericht:

Pianist Steven Faber en sopraan Heleen Koele zochten een manier om hun treurnis over publiekloze concerten in deze zorgelijke Coronatijd toch in een blijmoedige actie om te zetten: uitvoering van Debussy’s ‘Plezier is Dood’, mèt mondkapje!

Koestraat 40 Concerten – Zwolle

Steven Faber, als pianodocent verbonden aan ArtEZ in Zwolle, is ook meerdere keren te gast geweest in de Geelvinck Salon, o.a. met countertenor Sytse Buwalda, voor een gedenkwaardige ‘Winterreise’. Samen met partner Frans Haverkort organiseert Steven ‘de Koestraat 40 Concerten’ met kamermuziek recitals.

Steven Faber schrijft op 11 juni 2020:
Ook te Koestraat 40 is het openbare culturele leven tot stilstand gekomen, maar we maken weer plannen.
Een tipje van de sluier lichten we op in bijgaand filmpjehttps://www.youtube.com/watch?v=9FfIUcCLmZI
Heleen Koele (sopraan), ondergetekende (piano) en Karel Adriaansz (film en montage) maakten een treurige registratie van een lied van Debussy: ‘Pour ce que plaisance est morte’, waar aan het einde de hoop op betere tijden gloort.

Charles d’Orléans

De tekst is van Charles d’Orléans (1394 – 1465), en vertelt over een maand mei, zo’n 600 jaar geleden, waarin ook ‘het plezier dood was’. Als Franse prins in Engelse gevangenschap (het zijn de tijden, waarin Jeanne d’Arc het Franse koningschap redt tegen Engelse aanspraken op de Franse kroon) schrijft Karel, hertog van Orleans, tijdens zijn 25 jaar durende gevangenschap gedichten en ballades in het Engels en het Frans, die de hoofse liefde en ridderlijkheid bezingen, maar ook melancholieke teksten over eenzaamheid en ouderdom. Debussy heeft ze op muziek gezet, waar Matisse illustraties bij maakte. Ook Hella Haasse heeft zich laten inspireren door het leven van Karel van Orleans, in haar historische roman ‘het Woud der Verwachtingen’. J.H. Leopold en Ernst van Altena hebben een aantal gedichten in het Nederlands vertaald.

Corona-versie van ‘Plezier is dood’: met mondkapje

Onze versie is met mondkapjes -je zult er maar doorheen moeten zingen- in een sepia decor, maar aan het eind vloeit de kleur het beeld in en zingt een merel: een voorbode.
Wij laten ons niet zomaar uit het veld slaan!
Inmiddels is het juni, en maken we plannen voor een kleine korte voorstelling met Schatkameropera.
Eind augustus klinken we weer live, in de tuin van Koestraat 40 en daarbuiten.
Meer informatie volgt!
Groet en veel goeds,
Steven
Steven Faber
Frans Haverkort
Koestraat 40 Zwolle