Temenushka’s Fortepiano Museum in Ala / Zuid Tirol / Italië

Deel dit bericht:

In Palazzo de Pizzini von Höchenbrunn di Lenna (17de-18de eeuw), waar Mozart muziek maakte en Napoleon overnachtte, bevindt zich het Fortepiano Museum van Temenushka Vesselinova, in het Zuid Tiroolse Ala, aan de voet van de Brennerpas.

Palazzo Pizzini

Op onze Frankrijk-Italie-Oostenrijk-Duitsland rondreis in december 2019, was een van onze reisdoelen de collectie fortepiano’s te bezichtigen van Temenushka Vesselinova, zelf ook pianiste. Vanaf het midden van de 17de eeuw hebben hier kunstenaars, musici, adellijken, prinsen en vorsten op hun reis tussen Oostenrijk en Italië stilgehouden om het Palazzo van de grafelijke familie  Pizzini te bezoeken. Onder hen koningen van Spanje, Carlos III (1708) en Carlos IV (1714), Wolfgang Amadeus Mozart, die hier ‘muziek maakte’ op zijn drie Italië reizen (1771, 1772, 1773) en Napoleon die er een nacht heeft doorgebracht (1793).

Museo del Pianoforte Antico di Ala

Hier bevindt zich ook een collectie fortepiano’s uit de tijd van Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin en Liszt, allen in uitstekende staat, gerestaureerd en bespeelbaar, in ruim 40 jaar opgebouwd door pianiste Temenushka Vesselinova.
Uiterst hartelijk ontvangen door Temenushka en haar man Bruno, zijn wij door beiden rondgeleid van kamer naar kamer, waar wij steeds weer verrast werden door weer een prachtig instrument, waar Temenushka ons ook steeds even de klank van liet horen. Bij het afscheid beloofden wij elkaar dat dit bezoek niet de enige keer zou zijn.

Verblijf en Masterclasses

Het museum in Ala is geopend op elke eerste zondagmiddag van de maand en verder op afspraak. Daarnaast biedt het Palazzo Pizzini gelegenheid voor verblijf aan musici en geeft Temenushka ook masterclasses aan jonge fortepianisten.