Tuin

Tuin-stnd-Keizers-rood-w
Deel dit bericht:

Onze grote klassieke tuin verbindt het voormalig koetshuis op de Keizersgracht met het hoofdhuis op de Herengracht. De tuin is in het drukke Amsterdamse centrum een oase van rust, compleet met reigers, kikkers, eenden en veel prachtige bloemen.

 

Onze tuin is een zogenaamde ‘keurtuin’ en wordt geheel omsloten door huizen van het blok. De grachtengordel telt 27 zogenaamde keurblokken. Het zijn de ruimten tussen de Heren- en de Keizersgracht – achter de monumentale bebouwing – die slechts als tuinen mogen worden gebruikt. Ze danken hun naam aan de speciale keuren – verordeningen – die er van 1615 af voor golden.

 

De keurtuinen vormen de groene longen van de grachtengordel; het is één van de kenmerken op grond waarvan de grachtengordel door de UNESCO is opgenomen op de lijst van werelderfgoed. 

 

De huidige tuin is in 1990 ontworpen door de tuinarchitect Robert Broekema

De tuin bestaat uit drie gedeelten: een kruidentuin, een Engelse tuin en een Franse formele tuin in de stijl van de 18de eeuw, met de grootste privé vijver van Amsterdam. De indrukwekkende boom in de tuin van de buren is een beuk uit 1860.

DE kruidentuin is een oud-Hollandse knopentuin, die de functie van plezier tuin met bloemen voor in huis, combineert met de nutstuin, met kruiden en ouderwetse groenten voor in de keuken, zoals stokbonen, snijbiet en rode boerenkool.

Verderop ziet u het restant van de iep liggen, omgewaaid tijdens de laatste oktoberstorm in 2013.

 

Vrij toegankelijk

Voor buurtbewoners en Vrienden is de tuin vrij toegankelijk gedurende de openingstijden van het museum. Dit geldt tevens voor leden van de Nederlandse Tuinenstichting (NTs Open Tuin) en voor leden van professionele tuin-, flora- en fauna-organisaties uit binnen- en buitenland op vertoon van hun lidmaatschapskaart (geldt niet voor groepen). Heeft u een Museumkaart, Iamsterdam City Pass of Stadspas, dan is het bezoek aan het museum kosteloos en kunt u ook gratis de tuin bezoeken.

Voor een bezoek aan het museum (inclusief rondleiding) geldt voor leden van de Nederlandse Tuinenstichting en van professionele tuin-, flora- en fauna-organisaties uit binnen- en buitenland op vertoon van hun lidmaatschapskaart een korting van 25% op het volwassentarief.

Voor groepen, die geïnteresseerd zijn in de tuin, kunnen wij desgewenst binnenshuis een inleiding verzorgen, waarna u zelf door de tuin kunt lopen om deze te bewonderen. Klik hier voor meer informatie over bezoek als groep.

Stiltebeleid

Ons museum voert een stiltebeleid voor het tuingedeelte bij het voormalig koetshuis.

Wij besteden veel zorg aan een evenwichtig behoud en beheer van de tuin met oog voor zowel de historische waarden, als voor de sociaal-maatschappelijke waarden voor flora, fauna en omwonenden. Wij vertrouwen er op dat de bezoeker hiervoor zijn waardering uit door in de tuin zich op dezelfde wijze ingetogen te gedragen als in het museum zelf.

De tuin van het Geelvinck is een Tuinreservaat. Lees meer.

Opgenomen in het European Garden Heritage Network since juni 2011.

Alle foto’s van de tuin zijn gemaakt door Roland Spek