Van der Helst en de Hinlopens

Gepubliceerd op: 18 oktober 2011

Bartholomeus van de Helst (ca. 1613 – 1670), één van de belangrijkste portrettisten van de Amsterdamse elite in de Gouden Eeuw, woonde geruimte tijd in de Nieuwe Doelenstraat naast Jan Hinlopen, Sara’s vader. Niet alleen portretteerde hij het gezin van Jan Hinlopen, maar zijn in 1642 geboren zoon Lodewijk portretteerde eveneens Adriana Hinlopen, de dochter van Jan’s broer Jacob. Na het overlijden van Jan Hinlopen werden Sara en haar oudere zuster in het gezin van Jacob opgenomen. Het mooie portret van Adriana, dat een goed beeld geeft van deze modieuze jonge vrouw, is in bruikleen van het Rijksmuseum in onze Rode Kamer te zien.

Bartholomeus (of Bartelt) van der Helst (geboren omstreeks 1613 in Haarlem – 16 december 1670, Amsterdam) schilderde voornamelijk individuele portretten, maar ook groepsportretten van regenten en schutters. Hij is vermoedelijk in 1636 naar Amsterdam verhuisd, waar hij op 4 mei met de 18-jarige Anna du Pire trouwde in de Nieuwe Kerk.

Familieportret Jan J. Hinlopen

Een kleine overzichtstentoonstelling van zijn werk is momenteel t/m 29 januari 2012 te zien in het Amsterdam Museum. Daar is eveneens het portret van het gezin van Jan J. Hinlopen te zien. Jan Hinlopen liet het omstreeks 1665 schilderen naar aanleiding van zijn tweede huwelijk. Op de achtergrond is waarschijnlijk de buitenplaats Pijnenburg afgebeeld, dat Jan’s moeder, Sara de Wael, in 1647 had laten bouwen naar ontwerp van Philip Vingboons en naar haar dood in 1652 in zijn bezit kwam. Deze buitenplaats gelegen naast Paleis Soestdijk bestaat nog steeds en wordt particulier bewoond. Niet alleen is, zijn tweede vrouw, Lucia Wybrandts, op het portret afgebeeld, maar spelend in de tuin op de achtergrond zijn tevens de nog levende kinderen uit zijn eerste huwelijk afgebeeld, de zusjes Johanna Maria en ‘onze’ Sara.

Adriana Hinlopen

De belangrijkste navolger van Bartholomeus van der Helst is zijn in 1642 geboren zoon Lodewijk. Hij zal in het atelier van zijn vader zijn opgeleid en werkte in de trant van zijn vader. Er zijn achttien schilderijen van Lodewijk bekend, waarvan er zestien zijn gesigneerd of gemonogrammeerd. Eén van zijn belangrijkste werken is het portret van Adriana Hinlopen uit 1667. Zij was toen 21. Saillant detail is, dat Adriana inmiddels getrouwd was met Johannes Wybrandts, de tweelingbroer van Lucia. Lucia en Johannes trouwden in hetzelfde jaar, 1665, in de Hinlopen familie: Lucia op 6 januari in de Nieuwe Kerk met aanzienlijk oudere Jan Hinlopen, Adriana’s oom, en Johannes met de aanzienlijk jongere Adriana.

Voor meer informatie over de tentoonstelling Bartholomeus van de Helst in het Amsterdam Museum, klik hier

Overzicht