Van Well van der Snoek St. reikt prijs uit aan Red Pencil voor hulp in vluchtelingenkampen, Brussel 28 januari 2020

Deel dit bericht:

De voorzitter van de Van Well van der Snoek Stichting, Jhr. Diederik Six, reikte op 28 januari, tijdens de Brafa Art Fair in Brussel, een prijs uit aan Red Pencil voor hun werk bij traumaverwerking in vluchtelingenkampen, o.a. op Lesbos en in Kurdistan. Zo is ‘Connect by Music’ een vorm van creatieve therapie voor getraumatiseerde jongeren. De prijs bestaat uit een geldbedrag en een penning, ontworpen door Jan Willem van Oldeneel.

The Red Pencil Humanitarian Mission

The Red Pencil is een internationale organisatie die als doel heeft om psychologische ondersteuning te geven, via Creatieve therapie, aan kinderen, jongeren en families die met traumatiseerde levensomstandigheden geconfronteerd worden, zoals ziekte, geweld, oorlog, migratie.
Creatieve therapie is gebaseerd op artistieke expressie ( tekenen, dans, muziek) en geeft de mogelijkheid om bepaalde innerlijke gevoelens en trauma’s naar buiten te brengen die niet kunnen verwoord worden. Het schenkt de kans om mentaal en fysisch beter te worden.

The Red Pencil leidt humanitaire acties in ‘probleemsituaties’ in diverse regio’s in de wereld en dit in samenwerking met grote internationale organisaties (The Red Cross, World Vision) en locale partners. We helpen de getroffen bevolking om – dankzij creatieve expressie- het trauma te overstijgen en om de moed te hebben verder te gaan met het leven.
In Europa geven onze projecten ondersteuning aan asielzoekers maar ook aan mensen die met een erge ziekte geconfronteerd worden.

De van Well van der Snoek Stichting steunt een project van The Red Pencil in Spanje.
The Red Pencil start begin 2020, in samenwerking met het Spaanse Rode Kruis, een project van creatieve therapie op voor asielzoekers en zorgverstrekkers in Malaga-Spanje.
Het programma heeft tot doel om asielzoekers bij te staan om het trauma van de migratie te boven te komen. Het programma omvat ook een Train-The-Trainer onderdeel voor de zorgverstrekkers in de asielcentra. Dit zal hen in staat stellen om het programma op langere termijn verder te zetten. Het project zal 6 maand duren.

The Red Pencil (Europe) Stichting is een Stichting van Openbaar Nut, geregistreerd in België.

Connect by Music: muziekschooltjes in vluchtelingenkampen

Connect by Music faciliteert muziekschooltjes in vluchtelingenkampen, middels een specifiek muziekprogramma wordt psychosociale support verstrekt.
Connect by Music is actief in Griekenland zowel op het eiland Lesbos als in kampen op het vaste land van Griekenland. Groot deel van de leerlingen zijn kinderen die hier verblijven zonder ouders, veelal zijn deze kinderen wees. Deze kinderen hebben veelal traumatische gebeurtenissen meegemaakt.

Connect by Music faciliteert muziekschooltjes in vluchtelingen kampen, middels een specifiek muziekprogramma wordt psychosociale support verstrekt.
Connect by Music is actief in Griekenland zowel op het eiland Lesbos als in kampen op het vaste land van Griekenland. Groot deel van de leerlingen zijn kinderen die hier verblijven zonder ouders, veelal zijn deze kinderen wees. Deze kinderen hebben veelal traumatische gebeurtenissen meegemaakt.

In 2018 ontving de organisatie een onderscheiding van het Griekse Ministerie van Migration. In 2019 was Connect by Music een van de actieve partners tijdens de internationale MHPSS-conferentie georganiseerd door Minister Sigrid Kaag. De organisatie is gestart begin 2017 en heeft al meer dan 2000 leerlingen ondersteund.

De positieve ervaringen van het Connect by Music programma zijn ontroerend. Nergens komt de kracht van muziek zo sterk tot uitdrukking als hier.

In 2018 maakte de NPO/omroep MAX een documentaire over het werk met de titel
“ Vluchten in Muziek”, welke online onder uitzending gemist kan worden terug gezien.