Werkgroep 18de eeuw viert 30-jarig jubileum in Teylers museum 16 juni

Deel dit bericht:

De Werkgroep van de 18de Eeuw vierde op 16 juni haar 50-jarig bestaan met een symposium ‘De Knetterende 18de Eeuw’ in het Teylers Museum in Haarlem. Museum Geelvinck, met de collectie fortepiano’s, waarvan een groot deel uit de 18de eeuw, is al lange tijd lid van de Werkgroep.

De Werkgroep van de 18de Eeuw
De Werkgroep 18e Eeuw is een Nederlands-Belgische vereniging die zich bezighoudt met de bestudering van de achttiende eeuw in al haar facetten: van wetenschap tot politiek, van schilderkunst tot filosofie. Voor meer informatie over onze activiteiten, publicaties en lidmaatschap, bezoek onze website: https://achttiendeeeuw.wordpress.com/

 

Symposium ‘De Knetterende 18de Eeuw’
Museum Teylers was gastheer van dit symposium en stelde tbv een aantal workshops een aantal objecten uit de eigen collectie beschikking van de experts/workshopbegeleiders: Zo konden we bijv. van dichtbij kennis nemen van originele handgekleurde prenten van de chinoiserie schilder bij uitstek: Jean Baptiste Pillement (1728-1808). tal van beschilderde wandbehangsels, porseleindecoraties en zo meer met chinoiserie-figuren en decoraties kunnen teruggebracht worden tot originelen van J.B. Pillement.

Programma
In het middagprogramma reflecteerden drie achttiende-eeuwonderzoekers van verschillende generaties op 50 jaar achttiende-eeuwonderzoek in Nederland en België met een drietal voordrachten, met elk een provocerende titel:
Wyger Velema: De Olifant in de Kamer,
Inger Leemans: De Werkgroep tot Redding der 18de Eeuw
Joris Oddens: De 18de eeuw is langer dan de 18de Eeuw

Inge Leemans, knoopte een verrassing aan haar lezing: de verloting van het boek: Worm en donder, Geschiedenis van de Nederlandse Literatuur, De Republiek 1700 – 1800, door Inger Leemans & Gert-Jan Johannes, uitg. Bert Bakker, Amsterdam 2017.
And the winner was ….. Dunya Verwey / Geelvinck Muziek Musea